DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | CDA staat helemaal alleen in afwijzing van tactiek rond vliegveld Lelystad

Redactie: M.H.

DRONTEN - Bijna de voltallige gemeenteraad liep vanavond de polonaise als het ging om de tactische stappen, die het gemeentebestuur van Dronten de afgelopen maanden heeft genomen rond vliegveld Lelystad. Alleen het CDA was het er niet mee eens. Het kwam de christen-democraten op de hoon van vrijwel alle andere fracties te staan.

Suzanne Stoop (PvdA) was de eerste die zich niet kon inhouden bij het betoog van CDA’er Siert Jan Lap. „Ik vind het heel raar worden”, beet ze het CDA toe. Ook Irene Korting (VVD) sprak kort daarop van ‘een rare vertoning’. Jaap Oosterveld (ChristenUnie) omschreef het standpunt van het CDA als ‘vlees noch vis’ en Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) zei: „Ik maak bezwaar tegen wat er nu gaande is.”

Weglopen niet verstandig

Wat er gaande was, was de kritiek van het CDA op het voorlopig opstappen van de gemeente Dronten uit de Alderstafel, het orgaan dat de omgeving invloed had moeten geven op de toekomst van Lelystad Airport. Siert Jan Lap vond die keuze niet slim: „Ergens weglopen vinden wij geen verstandig besluit, vooral omdat er geen plan B achter zit.”

Alle andere partijen zagen juist dat er nog nooit zo nadrukkelijk naar de gemeente Dronten geluisterd is. „Het doet ons deugd hoe het spel gespeeld wordt en hoe de belangen van Dronten op een goede manier worden opgepakt”, zei Jaap Oosterveld. „Om weer draagvlak en vertrouwen in de overheid te krijgen, moet de Alderstafel uit de achterkamertjes”, vond Paul Vermast (GroenLinks).

EenVandaag

„Hebt u EenVandaag gisteren gezien? Wij hebben bewondering dat de burgemeester het zo serieus oppakt”, zei Suzanne Stoop. Jan den Boer (SP): „Ik ben zeer content met het optreden van de burgemeester in de onderhandelingen rond de luchthaven. Chapeau!” Leefbaar Dronten en D66 sloten zich daarbij aan.

„Wij begrijpen van onze VVD-minister dat Dronten ècht op de kaart staat”, vulde Irene Korting aan, „Er zijn vanuit Dronten heel veel pogingen gedaan door heel veel wethouders. Nu is er een ‘loco-wethouder’ en blijkt dat die echt opkomt voor de belangen van onze inwoners. Hij doet dat wat de VVD betreft met verve.”

GroenLinks

Behalve over het besluit om de Alderstafel te verlaten, maakte het CDA zich ook druk over het besluit van de burgemeester om Paul Vermast (GroenLinks) mee te nemen naar het overleg over de Alderstafel op het ministerie. Vermast is een fervent tegenstander van de uitbreiding van het vliegveld en Siert Jan Lap vroeg zich af of hij de juiste persoon is om de gemeenteraad te vertegenwoordigen.

De burgemeester zei dat Vermast door hem persoonlijk was uitgenodigd vanwege zijn dossierkennis: „Maar wel onder de voorwaarde dat hij zou acteren binnen de grenzen die door deze gemeenteraad gesteld zijn.”

Tientallen mensen

D66 nodigde Siert Jan Lap uit om op een later tijdstip nog eens goed uit te leggen wat het standpunt van het CDA is.

Burgemeester Aat de Jonge stelde vast dat er in Nederland nog nooit zoveel over het standpunt van de gemeenteraad van Dronten gesproken is: „Ik word er door tientallen mensen op aangesproken.”