DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | CDA binnen drie dagen verworden tot paria van Dronter gemeentepolitiek

Redactie: M.H.

DRONTEN - De vrijwel voltallige gemeenteraad van Dronten pruimt het CDA niet meer. Fractievoorzitter Jan Klopman zei vanavond tijdens de raadsvergadering dat het CDA de overgebleven collegeleden graag wilde steunen. De coalitiepartners VVD en Leefbaar Dronten lieten echter in niet mis te verstane bewoordingen weten dat die steun hen gestolen kan worden.

Zonder CDA hebben VVD en Leefbaar Dronten geen meerderheid in de gemeenteraad. De overige raadsfracties staken echter de helpende hand toe. ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en SP zegden de overgebleven twee wethouders steun toe. Zij deden de toezegging dat ze het komende half jaar niet moeilijk gaan doen. „In het belang van de gemeente Dronten”, zo werd die stap gemotiveerd.

CDA krijgt het te verduren

In het debat dat aan die opvallende uitkomst vooraf ging, kreeg het CDA het van alle kanten te verduren. De vage redenen voor het plotselinge vertrek van de CDA-wethouders Vis en Verlaan, nu drie dagen geleden, werd hen verweten.

Het viel niet goed dat het vertrek van de wethouders voor fractievoorzitter Jan Klopman als donderslag bij heldere hemel was gekomen. En uitgerekend het CDA kwam vanavond met een motie dat het functioneren van het college en de ambtenarij eens goed onder de loep moest worden genomen.

Gebrek aan zelfreflectie

Vrijwel alle fracties - alleen de SP was mild - verweten het CDA een gebrek aan zelfreflectie. Jan Klopman ging nauwelijks in op alle vragen en dat leidde ertoe dat het CDA aan het eind van de avond helemaal alleen stond.

Het CDA stemde als enige tegen de motie dat de wethouders Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) en Ton van Amerongen (VVD) de zaakjes tot de verkiezingen mogen regelen samen met burgemeester Aat de Jonge. En het CDA en de SP stemden als enige vóór de eigen motie voor een onafhankelijk onderzoek.

Irene Korting