DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | Bezwaar vliegveld: Van GroenLinks en SP mag ‘t wel wat meer, van CDA juist wat minder

Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeenteraad van Dronten gaat een pittig bezwaarschrift sturen rond het luchthavenbesluit voor Lelystad Airport. Van GroenLinks en de SP had er nog wel een tandje bij gemogen, het CDA vond het allemaal wat ver gaan.

Voordat er een besluit werd genomen over het bezwaarschrift, sprak Frank Pels van actiegroep Vliegop Biddinghuizen de gemeenteraad toe. Hij vertelde dat, wat er ook gebeurt, drie zaken vastliggen: er mòet bij Lelystad gestegen en gedaald worden, er mòet rekening worden gehouden met de vogels bij Oostvaardersplassen en het vliegveld ligt hoe dan ook dichtbij Schiphol.

Afstel

Omdat er aan die zaken niets veranderd kan worden, stelde hij de gemeenteraad voor om in te zetten op afstel. Hij vond een medestander in Paul Vermast (GroenLinks). Hij omschreef de veronderstelde economische voordelen voor Dronten als ‘wensdenken’.

IJsselmeer

Siert Jan Lap (CDA) zei te ‘worstelen’ met delen van de tekst uit het bezwaarschrift. De rest van de raad was vóór het pleidooi om Lelystad Airport pas te openen als in 2023 het luchtruim opnieuw is ingedeeld. „Verleg nou die routes naar het IJsselmeer”, zei wethouder Irene Korting (VVD).

Het voorstel om Lelystad Airport helemaal te schrappen werd uiteindelijk alleen gesteund door GroenLinks en de SP. Vervolgens ging de gemeenteraad unaniem akkoord met het bezwaarschrift.