DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

VIDEO | 5% van Nederlandse stoomboten ligt in Dronten: „Mooi voor Sinterklaasintocht”

Redactie: M.H.

DRONTEN - Dop Huisman ziet het al helemaal voor zich: de intocht van Sinterklaas in Dronten met de stoomsleepboot van het Mechanisch Erfgoed Centrum. Kees Hellinga uit Zeewolde heeft het vaartuig gekocht en sinds kort ligt hij in De Lage Vaart bij het MEC aan de Dronterweg. Vrijwilligers zijn daar druk bezig om de stoomboot op te knappen.

De ‘Johannes’ is in 1908 gebouwd in Berlijn en heeft altijd dienst gedaan in Duitsland. De ketel werd in 1968 vervangen, maar de originele stoommachine zit er nog op. De laatste jaren heeft hij in Nederland gefungeerd als partyboot en nu is hij gekocht door Kees Hellinga.

Dop Huisman vindt het heel speciaal dat iemand van 22 jaar zo’n boot aanschaft: „Normaal koopt een jongen van die leeftijd voor dat bedrag een stoere BMW, maar Kees koopt een roestige oude stoomboot, omdat hij daar verliefd op is. Toen hij 14 was, is hij in stoomgemaal Nijkerk gaan meehelpen met stoken. Hij heeft dus al 8 jaar stoomervaring.”

Fantastische ligplaats

Er is een stichting opgericht om de stoomboot in stand te houden. „En hij heeft hier een fantastische ligplaats, volop in de belangstelling”, aldus Huisman over de locatie bij het MEC, „Er liggen hier genoeg boutjes, moertjes, schroefjes, pakkingen en andere dingen die hij kan gebruiken.”

Geschrokken hebben de sleutelaars inmiddels wel de conclusie getrokken dat de ketel misschien vervangen moet worden. Dop Huisman haalt daar echter zijn schouders over op: „Zo’n ketel wordt officieel gekeurd, daar kun je geen consessies in doen. Maar met de spulletjes die we hier in huis hebben, lukt dat gewoon. Zeker weten!”

Meer stoom dan musea

Niet alleen Hellinga heeft baat bij de samenwerking met het MEC Museum, het museum is er op haar beurt ook blij mee. „Want wij hebben een prachtige stoomboot aan de kade liggen. Het is heel speciaal dat wij hier nu meer stoom hebben draaien dan de grote stoommachinemusea in Nederland”, weet de eigenaar van het erfgoedcentrum.

„Speciaal is ook dat wij hier vijf procent van alle Nederlandse stoomboten aan de kade hebben liggen. Er zijn er namelijk nog maar twintig. Ik dacht dat het er meer zouden zijn, omdat er misschien stoomboten in de vergetelheid zijn geraakt. Maar dat kàn niet, want de ketels moeten worden gekeurd en zijn officieel geregistreerd. Dus er zijn er echt nog maar twintig in Nederland en daar hebben wij er één van…”

Sinterklaas

Zie ginds komt de stoomboot. Over een eventuele aankomst van Sinterklaas in Dronten op een echte stoomboot zegt Dop Huisman: „Natuurlijk, dat zou prachtig wezen. Met dat koude weer zie je de stoom nòg mooier, dat is fantastisch!”

Stoomsleepboot Johannes