DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Veel afvalcontainers slecht bereikbaar voor mensen met rolstoel of rollator

Veel afvalcontainers slecht bereikbaar voor mensen met rolstoel of rollator
Ondergrondse afvalcontainers.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Mensen met een handbewogen rolstoel, rollator en een enkele scootmobiel hebben grote moeite om hun afval in de nieuwe ondergrondse containers bij appartementen te gooien. Dat schrijft voorzitter Judy Koopman van de stichting Onder Dak.

De stichting heeft contact gehad met de gemeente Dronten en daar is beterschap beloofd. „We zijn benieuwd naar de oplossingen”, aldus Judy Koopman in het kwartaalblad van de stichting, „Vooraf Onder Dak raadplegen zou handiger zijn geweest.”

Metalen randen

Het gaat Onder Dak vooral om de metalen randen bij containers: „Probeer maar eens een handbewogen rolstoel te manoeuvreren met ook nog een zak met afval op schoot. Daar moet je aardig handig voor zijn en voldoende energie hebben.”

Op Het Toepad zijn volgens het gehandicaptenberaad zelfs containers geplaatst, waar bewoners met een rolstoel of scootmobiel ‘helemaal niet eens bij kunnen komen’.

Glasbakken

Ook klaagt Onder Dak over nieuwe glasbakken: „Die hebben opeens een veel lagere opening. Erg onpraktisch voor lange mensen die meer dan één flesje weg willen gooien.” Ook blijken langere flessen te blijven steken.

Bereikbaarheid gemeentehuis

Tenslotte is ook de bereikbaarheid van het gemeentehuis in de ogen van Onder Dak nog steeds niet optimaal. Mensen met een scootmobiel moesten voorheen wachten tot iemand de deur voor hen open deed. Inmiddels zijn er elektrische deuren met een paal en een knop waarmee de deur open gaat.

De zichtbaarheid van die knop laat volgens Judy Koopman echter te wensen over: „Ik vraag me af: heeft iemand dit expres zo geregeld om de intelligentie van de medemens met een hulpmiddel te testen of is dit eerder de uitslag van de test van de intelligentie van de opdrachtgever van deze paal?”