DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 29 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Twee intensieve veehouderijen op slot ter compensatie stikstofuitstoot Windplan Groen

Twee intensieve veehouderijen op slot ter compensatie stikstofuitstoot Windplan Groen
Bijeenkomst in Biddinghuizen over Windplan Groen.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er worden in de gemeente Dronten twee intensieve veehouderijen stilgelegd gedurende de aanleg van Windplan Groen. Op die manier denkt de windkoepel de stikstofuitstoot tijdens de bouwwerkzaamheden te compenseren. Dit schrijven B en W van Dronten in een brief aan de gemeenteraad.

Zoals bekend dreigen duizenden bouwprojecten in Nederland niet uitvoerbaar te worden door een uitspraak van de Raad van State over de uitstoot van stikstof. Windplan Groen is één van de gedupeerden.

Veehouderijen

De windkoepel heeft nu bedacht hoe de stikstofuitstoot gecompenseerd kan worden. In het gebied van het windpark worden de intensieve veehouderij-activiteiten van twee agrarische bedrijven tijdens de bouw stilgelegd. De erven en gebouwen van deze bedrijven worden in die periode gebruikt als opslag en kantoor voor het windpark.

„De provincie is als bevoegd gezag voor de natuurvergunning akkoord met deze methode en zal de natuurvergunning verlenen”, melden B en W.

Levensduur

Overigens schrijft het gemeentebestuur dat een windpark op zich een positief effect heeft op de stikstofuitstoot. Door de uitspraak van de Raad van State wordt er tegenwoordig echter niet alleen gekeken naar de uitstoot over de hele levensduur van de windmolens. De uitstoot tijdens de bouw wordt afzonderlijk beoordeeld.

Windplan Groen