DeDrontenaar.nl

Woensdag, 15 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Torenbosje zet zichzelf op kaart met ‘taakstraffen’ voor burgemeester en politici

Torenbosje zet zichzelf op kaart met ‘taakstraffen’ voor burgemeester en politici
Foto: Coby Dekker
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het werken in de bossen wordt vaak uitgevoerd als taakstraf. Burgemeester Aat de Jonge en politici van D66, CDA en ChristenUnie deden het vanochtend vrijwillig in het kader van de actie NLdoet. Het Torenbosje greep de bereidwilligheid van de politiek in verband met de komende gemeenteraadsverkiezingen aan om hen aan het werk te zetten.

Er werd vanochtend van 9 tot 12 uur gewerkt in het bosje aan de Elburgerweg, halverwege tussen Dronten en Elburg. Naast de politieke partijen waren er ook enkele andere vrijwilligers, al met al een man of vijftien.

Walnotenbomen

De vrijwilligers hebben nieuwe palen bij de walnotenbomen gezet, vooral ter bescherming. Rondom de stam van de bomen maakten ze een vierkante meter schoot. Daarnaast werkten ze aan het maken van takkenrillen voor vogels, insecten en bijen. Dat alles was mogelijk dankzij een bijdrage van 400 euro van NLdoet.

„Men was verrast door de parel die het Torenbosje is: de rust en het leven in het bos, maar ook de geschiedenis en de variatie die in het bos aanwezig is”, aldus Coby Dekker-van den Berg van het Torenbosje.

Forse tegenslag

Het Torenbosje kende vorig jaar een forse tegenslag, toen na anderhalf jaar voorbereiding de plannen voor het graven van een poel moesten worden afgeblazen. Dat gebeurde nadat waterschap Zuiderzeeland alle verantwoordelijkheid voor eventuele wateroverlast op het bordje van de stichting Projecten Rondom Het Greppelveld schoof.

Hierdoor bleef een deel van de toegezegde subsidie van gemeente en provincie op de plank liggen. De stichting heeft nu nieuwe plannen voor een speelse inrichting van het zogenaamde ‘torenveld’, maar die kunnen niet worden uitgevoerd zolang het subsidiegeld geblokkeerd is.

Vraag aan politiek

„We hebben genoeg plannen, maar op dit moment is onze geldbuidel leeg. Dat hebben we vandaag aangekaart bij de mensen die hier actief waren. We rekenen erop dat ze dat meenemen na hun verkiezing in de gemeenteraad”, vertelt Coby Dekker, „We hopen dat ze zich hard willen maken voor de verdere ontwikkeling van het Torenbosje.”

Ze hoopt verder dat de opknapbeurt bijdraagt aan een toenemende belangstelling voor het bosje: „Het fietsseizoen staat voor de deur en we verwelkomen de bezoekers gráág!”

Gemeenteraadsverkiezingen