DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 30 mei 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Tòch schoolexamens bij Almere College, Levi Verschuren vond het ‘heel ongemakkelijk’

Tòch schoolexamens bij Almere College, Levi Verschuren vond het ‘heel ongemakkelijk’Tòch schoolexamens bij Almere College, Levi Verschuren vond het ‘heel ongemakkelijk’Tòch schoolexamens bij Almere College, Levi Verschuren vond het ‘heel ongemakkelijk’
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er waren vandaag zeer strenge protocollen in het Almere College bij de eerste schoolexamens na de sluiting van de scholen. Levi Verschuren (17) uit Swifterbant zit in vwo 6. Zij was dolblij dat het toch kon doorgaan: „Maar het was heel raar, heel ongemakkelijk.”

De scholen voor voortgezet onderwijs kregen zondag te horen dat ook de toetsweken voor de examenklasse werden geschrapt. Dinsdag kwam het bericht dat er alsnog een uitzondering werd gemaakt voor deze schoolexamens. DeDrontenaar.nl sprak vanmiddag met Levi na afloop van haar eerste toets.

Hoe heb je de afgelopen dagen beleefd?
Levi Verschuren: „Het was natuurlijk heel spannend toen we zondag hoorden dat de school dicht ging. Mijn eerste gedachte was: oh nee, hoe gaat het nu met de examens? Wij hadden deze hele week een toetsweek. Dus wat nu? Daar was heel lang onduidelijkheid over. Althans… het was twee dagen, maar als examenleerling voelt dat als heel lang.”

Werden jullie goed geïnformeerd?
„Onze mentor hield ons goed op de hoogte. We hoorden al vrij snel dat examenleerlingen weer naar school mochten voor de schoolexamens.”

Je zegt twee dagen, maar daarvoor was er natuurlijk ook al discussie over het sluiten van de scholen.
„Dat klopt. Toen hadden we nog gewoon les en zeiden we tegen elkaar: misschien gaat de toetsweek nog wel door, maar als het zich zo snel verspreidt, hoe zit het dan met de centrale examens? We wisten al een tijdje dat dit heel serieus was.”

Zat je erover in?
„Ik ben heel erg geschrokken. Ik weet al lang wat ik volgend jaar wil gaan doen: international business administration in Tilburg. Dat is je doel en dan ben je bezorgd. Gaat dat nog wel door? Kan ik nog wel op vakantie?”

Sommige scholieren zien het als vakantie. Dat ligt voor jou dus anders?
„Ik vond het heel spannend. Ik ben ook niet gestopt met leren, omdat ik wist dat ze wel ièts moesten doen. Ik wilde voorbereid zijn.”

Je hebt vanmorgen je eerste schoolexamen gehad. Ging het anders dan anders?
„Gistermorgen kregen we een mail met het toetsrooster, maar ook met voorschriften. Vwo 6 moest via de hoofdingang naar binnen, de havo via de brugklas, de mavo via de docenteningang. Er stonden pylonnen op anderhalve meter afstand van elkaar, waar je bij moest staan. Toen we binnenkwamen moesten we de handen schoonmaken met doekjes.”

Zaten jullie tijdens de toets verder van elkaar dan gewoonlijk?
„Ja, wij hadden vanmorgen wiskunde. Dat is met 34 mensen en die waren verspreid over zes lokalen. Wij werden ook door een niet-wiskundedocent in de gaten gehouden.”

Vòelde het ook anders?
„Er was gevraagd om iets eerder te komen, zodat alles rustig kon verlopen. Dan zit je toch met z’n allen naar elkaar te kijken. Moet ik nou grapjes maken of moet ik juist stil zijn? Het was heel raar, heel ongemakkelijk.”

Waren er medeleerlingen afwezig vanwege bijvoorbeeld verkoudheid?
„Ik geloof het wel. Mijn lokaal zat wel helemaal vol en de groep mensen waar ik normaal mee omga, mijn vrienden, waren er allemaal. Maar ik geloof wel dat er een paar mensen niet waren.”

En hoe ging het examen?
„Het was heel erg wennen. Voor je gevoel heb je al weken geen school meer gehad, terwijl dat eigenlijk wel meevalt. Uiteindelijk ging het hartstikke lekker. Ik hoop op een goed cijfer.”

Hoe gaat het nu verder richting eindexamen? Heb je daar al enig idee van?
„Nee, we zijn al lang blij dat we dit kunnen afsluiten. En ik hoop héél erg dat het centraal examen kan doorgaan.”

Handen wassen voor het examen.

Coronavirus