DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Tijdelijke wethouder komt er, ondanks 'amateuristische' argumenten CDA

Tijdelijke wethouder komt er, ondanks 'amateuristische' argumenten CDA
Ingezonden door: onbekend
DRONTEN - De gemeenteraad heeft vanavond gekozen voor de aanstelling van CDA'er Nico Verlaan uit het Gelderse Deest als tijdelijke wethouder. CDA-fractievoorzitter Jan Klopman slaagde er echter niet in om ChistenUnie, D66, PvdA en GroenLinks te overtuigen van het nut van die aanstelling. Foeke Bongers (D66) ging het verst. Hij noemde het optreden van zijn CDA-collega 'amateuristisch'.

CDA-wethouder Hans Engelvaart is al geruime tijd ziek en alle fracties wensten hem beterschap. Unaniem was de raad ook in de waardering voor de zittende wethouders, die de taken van Engelvaart al maandenlang waarnemen. Minder unaniem was men over de vraag of er een tijdelijke opvolger moet komen.

Hoe zinnig?

Paul Vermast (GroenLinks): ,,Hoe zinnig is zo'n korte vervanging, zeker als een kandidaat van buiten de gemeente komt?'' Jaap Oosterveld (ChristenUnie) vroeg zich af wat er de afgelopen periode niet goed is gegaan in het college.

Suzanne Stoop (PvdA) wilde geen geld beschikbaar stellen om het CDA aan een extra stem in het college te helpen. Foeke Bongers (D66) had geen signalen ontvangen dat de werkdruk bij het huidige college te groot zou zijn.

Werkdruk hoog

SP, Leefbaar Dronten en VVD hadden geen bedenkingen. ,,Het is belangrijk dat de werkdruk van het college op een dusdanig niveau komt, dat het werkbaar blijft'', vond VVD-fractievoorzitter Bernd Rosing.

Jan Klopman verdedigde het voorstel van het CDA door te stellen dat de wethouders voor de vakantie hebben aangegeven dat de werkdruk toch wel erg hoog werd. Hij vertelde dat het CDA in Dronten geen geschikte kandidaat kon vinden: ,,De heer Verlaan vindt de afstand vanuit Deest geen probleem, waarom zou het dan voor ons een probleem zijn?''

Verbindend of knopendoorhakkend

Verwijzend naar een artikel in DeDrontenaar.nl had de ChristenUnie gevraagd of de nieuwe wethouder 'verbindend of knopendoorhakkend' gaat werken.

,,Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het een verbinder is. Wat de pers schrijft, daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Ons gevoel was positief'', reageerde Jan Klopman.

Magere argumenten

De argumenten van de CDA'er werden door de meeste oppositiepartijen als 'mager' omschreven, waarbij GroenLinks aankondigde tegen te stemmen. Uiteindelijk stemden 21 raadsleden vóór de benoeming van Nico Verlaan, waren er 3 die een andere naam op hun stemformulier invulden en stemden er 3 tegen.

Daarop kon de burgemeester overgaan tot de beëdiging van de nieuwe wethouder.