DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 15 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Telefonische steun voor kwetsbare mensen: ,,Soms heb je even luisterend oor nodig’’

Telefonische steun voor kwetsbare mensen: ,,Soms heb je even luisterend oor nodig’’
Liane Wolfert
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Bureau LWPC uit Swifterbant gaat zijn activiteiten uitbreiden met een Aandachtcentrum, waarbij telefonisch ondersteuning wordt geboden aan mensen in kwetsbare omstandigheden. Mantelzorgers en mensen met een klein sociaal netwerk in de gemeente Dronten kunnen gratis gebruik gaan maken van deze dienstverlening.

Initiatiefneemster Liane Wolfert: ,,Bij een aantal mantelzorgers wordt het steeds lastiger om voor zichzelf ontspanning te zoeken. Het risico op overbelasting is dan groot. Door regelmatig telefonisch contact met hen te hebben kunnen ze toch hun verhaal kwijt. Uit ervaring weten we dat dit zeer wordt gewaardeerd.”

Structureel contact

Op deze manier is het idee voor een speciaal Aandachtcentrum ontstaan: ,,In overleg bepalen we een moment waarop we iemand bellen. Belangstellenden krijgen daarbij eerst een kort kennismakingsgesprek waarbij we hun situatie bespreken en ze als lid inschrijven. Daarna is contact op structurele basis mogelijk.”

Het Aandachtscentrum is ook bedoeld voor mensen die een klein sociaal netwerk hebben en vereenzamen. Liane Wolfert: ,,Regelmatig telefonisch contact is erg waardevol voor mensen die het lastig vinden om nieuwe contacten te leggen. Zij kunnen zo toch hun verhaal delen en aandacht krijgen.”

Gratis dankzij gemeente

Bureau LWPC is met projecten als Mantelkring en OpenJe Hart actief in verschillende plaatsen in Nederland. In Dronten kunnen mensen met hulp van de gemeenten Dronten gratis gebruik maken van het Aandachtcentrum.

De gesprekken worden gevoerd door speciaal opgeleide vrijwilligers. De hoofdactiviteiten worden verricht vanuit het pand van Bureau LWPC in Swifterbant.