Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Suydersee over stopzetten subsidies Koningsdag en Sinterklaas: „We moeten ècht keuzes maken”


DRONTEN - Niet alleen Koningsdag en de Sinterklaasintocht moeten het in 2019 doen zonder sponsoring van de winkeliers van Suydersee, maar ook bijvoorbeeld de Meerpaaldagen en het Piratenfestival. Volgens centrummanager Leo Hoksbergen was er geen andere mogelijkheid: „We kunnen het gewoon financieel niet dragen.”

Hoksbergen is in dienst van stichting DOES. Deze stichting is opgericht om te zorgen voor reuring in winkelcentrum Suydersee. Zij worden gefinancierd uit de reclamebelasting, die door de ondernemers in het centrum wordt betaald. Deze belasting gaat één op één naar DOES.

Jullie hebben een brief gestuurd aan stichting STADronten dat de sponsoring wordt stopgezet. Waarom?
Leo Hoksbergen: „De reclamebelasting is de financiële basis van de stichting DOES. Zoals jullie al verschillende keren geschreven hebben, worden we al sinds het begin geconfronteerd met dalende inkomsten. We zijn indertijd uitgegaan van 190.000 euro en voor 2019 hebben we nog maar een budget van 130.000 euro. Dat geeft een enorme klap in onze begroting. We moeten ècht keuzes maken in onze activiteiten.”

Maar waarom uitgerekend Koningsdag en Sinterklaas?

„Dat is een afweging in het bestuur geweest. We hebben ervoor gekozen om onze eigen activiteiten zoveel mogelijk in stand te houden (zie het programma onderaan - red.). Dat betekent dus dat we een heel vervelend bericht hebben voor een aantal externe partners, waar we heel goed mee samenwerken. We kunnen het gewoon financieel niet dragen, momenteel.”

Jullie waren je ervan bewust dat je hiermee de knuppel in het hoenderhok gooit.
„We hebben hier regelmatig met de gemeente en de wethouder over gesproken. Het overkomt ons ook, we hebben geen sturing op onze inkomsten en we willen wèl zoveel mogelijk voor Suydersee doen. We hebben de wethouder gevraagd: help ons! Kunnen we niet op de een of andere manier wat extra financiële middelen krijgen om de ambities en de plannen die we hebben voor Suydersee overheid te houden? Die rek hebben we niet gekregen, dus we moeten het doen met het geld dat nu binnenkomt. En dan moet je kiezen.”

Is de begroting goedgekeurd door de gemeente en de wethouder?
„Nee, de stichting bepaalt de eigen begroting. Dus de begroting is in het bestuur van de stichting vastgesteld. We hebben het wel met de wethouder besproken; zij is ervan op de hoogte.”

Hoe heeft zij gereageerd?
„Zij begrijpt ons dilemma. Wij hebben haar gezegd: wij kunnen niet anders dan wat we nu besluiten en we hopen dat er nog ergens extra ruimte gaat ontstaan.”

Een logische reactie in de samenleving is: donderdag gaat de gemeenteraad over de Lidl praten en dan is het geen toeval dat jullie dit nu naar buiten brengen. Willen jullie de gemeenteraad onder druk zetten?
„Nee, dat staat hier wat ons betreft volledig buiten. Wij praten al maanden met de gemeente over dit probleem. Dat de besluitvorming over de Lidl hier naast speelt is volstrekt toeval en heeft er niets mee te maken.”

Zijn jullie niet bang voor imagoschade voor de winkeliers in Suydersee?
„Daarom vertellen we het eerlijke verhaal. Wij doen er alles aan om met het geld dat we hebben zo goed mogelijke plannen te bedenken en activiteiten te organiseren. Maar onze polsstok is niet langer dan-ie nu is. Als partijen vinden dat wij meer moeten doen, dan zullen we ook extra middelen moeten krijgen. Daarover zijn we ook met de wethouder in gesprek, ook in het kader van de retailvisie: hoe kunnen we wat meer sfeer en beleving in het centrum krijgen? We hopen dat er op den duur meer middelen komen.”

Je noemt de retailvisie. DOES heeft bij de voorbereiding daarvan niet alle winkeliers vertegenwoordigd. Met name de ondernemers uit het ‘rommelige’ gebied voelden zich niet gehoord. Hoe zit dat met dit besluit? Is dit unaniem genomen?
„Het bestuur heeft meerdere keren met de achterban gesproken over de activiteiten. Het activiteitenprogramma voor 2019 is in de werkgroep van ondernemers uitgedacht en is naar de ondernemers toegestuurd. Daarvoor is brede steun, want we zetten goede events neer en we zijn blij dat we dat overeind kunnen houden. De ondernemers hebben er begrip voor dat het bestuur keuzes moet maken als je polsstok niet langer is. Dat is niet anders.”

Maar ondertussen zit Dronten ermee. Landelijk hebben we al een zwarte-pietendiscussie en nu krijgt Dronten een Sinterklaasdiscussie…
„Wij zijn met alle partijen in gesprek en die gesprekken blijven de komende periode doorgaan. We hebben tegen alle partijen gezegd: we zien jullie ècht als hele belangrijke partners voor Suydersee, maar helaas is het nu even niet anders.”

En het is echt niet stiekem een manier om de discussie met de gemeente op scherp te zetten?
„Op geen enkele manier heeft dat een rol gespeeld. Echt absoluut niet!”

Activiteitenprogramma stichting DOES 2019

  • mei: Take a Shot
  • augustus: Zomerbioscoop
  • september: Food & Fashion Zomerfeest
  • oktober: Halloween
  • december: Kerstmis (extra aankleding)

Detailhandel in Dronten

Koningsdag en Sinterklaas in DrontenOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo