DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Subsidie voor activiteiten Suydersee valt zwaar tegen: „Beetje onhandige situatie”

Redactie: M.H.

DRONTEN - De stichting DOES heeft, zo is achteraf gebleken, voor 2017 veel minder subsidie gekregen voor activiteiten in winkelcentrum Suydersee dan verwacht. Wethouder Irene Korting (VVD) noemt het: „Een beetje onhandige situatie, omdat ze het pas achteraf horen.” Zij wil de stichting enigszins compenseren.

Omdat veel winkeliers geen lid waren van de winkeliersvereniging, heeft de gemeente voor het centrum van Dronten een ‘reclamebelasting’ ingevoerd. De ondernemers betalen een percentage van de WOZ-waarde en dit geld gaat één op één naar de stichting DOES. Deze stichting organiseert met dat geld activiteiten.

Wel verplichtingen

Gemeente en DOES waren voor 2017 uitgegaan van een belastingopbrengst van 195.000 euro. In de praktijk is dat echter ruim 20.000 euro lager uitgevallen. „En stichting DOES is wel verplichtingen aangegaan”, beseft de wethouder. De gemeente wil nu in ieder geval 2.500 euro extra overmaken en zoekt voor de komende jaren een oplossing: „Want we willen er samen uitkomen.”

De lagere opbrengst heeft volgens de wethouder deels te maken met leegstand, deels met wisselingen van winkeliers en verder met ondernemers die zijn vertrokken: „Zij zijn er niet meer, dus kunnen ze niet betalen.”

Winkelcentrum Suydersee