DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Studentenoverlast: B en W willen woongenot in Dronten-noord ‘op minimaal niveau brengen’

Studentenoverlast: B en W willen woongenot in Dronten-noord ‘op minimaal niveau brengen’
Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Grootschalige studentenhuisvesting moet er in de toekomst voor zorgen voor minder overlast van studenten in de woonwijken en met name in Dronten-noord. „Maar we zijn ook bezig om te kijken hoe we in de tussenliggende periode het woongenot in ieder geval weer op minimaal niveau kunnen krijgen”, zei wethouder Peter van Bergen dinsdag tegen de gemeenteraad.

Frans Rietveld (SP) schetste een beeld van de situatie in met name de Overloper. Hij sprak over misstanden, waardoor mensen tot vaak vijf uur in de ochtend wakker liggen. „Ik herken die signalen”, reageerde wethouder Van Bergen (Leefbaar Dronten), „We zien dat de klachten, zeker na de zomer, hoog oplopen.”

Binnen proproties

Het was Jan Ammerlaan, partijgenoot van de wethouder, die het onderwerp op de agenda zette. Hij kondigde aan met een voorstel te komen. Hij wil het gemeentebestuur in de gelegenheid stellen ‘om de problemen in ieder geval binnen proporties te krijgen’.

Dat voornemen irriteerde Suzanne Stoop (PvdA): „Ik neem toch aan dat de wethouder nu al alles doet wat binnen de mogelijkheden ligt om de inwoners tegemoet te komen?” Ze had de indruk dat Ammerlaan de bewoners een worst voorhoudt.

Dit is toch niet nieuw?

Ook Siert Jan Lap (CDA) en Paul Vermast (GroenLinks) begrepen de bedoeling van Leefbaar Dronten niet. „Dit is toch niet nieuw?”, vroeg Vermast. „Wat zijn dan de knelpunten? Waarom kunt u nu niet handhaven?”, wilde Lap weten. „Als de wethouder weet wat-ie nodig heeft, dan moet hij meteen bij ons komen, dan zetten wij meteen een krulletje”, vulde Suzanne Stoop aan.

„Wij vragen aandacht voor het probleem en we vragen om desnoods geld vrij te maken voor handhaving om de leefbaarheid te vergroten tot het minimale niveau wat je mag verwachten in een woonwijk”, reageerde Jan Ammerlaan.

Niet eenvoudig

Volgens de wethouder is het allemaal niet zo eenvoudig: „Ik probeer het probleem op te lossen, maar ik kan de geschiedenis niet terugdraaien.” Van Bergen streeft naar een gezamenlijke inzet van onder andere de politie, de gemeente en de eigenaren van de studentenwoningen: „Want die kunnen ook zelf actief bezig gaan om het gedrag in de woningen binnen de perken te houden.”

Uiteindelijk deed Peter van Bergen de toezegging dat het gemeentebestuur op korte termijn met een ‘heldere analyse’ komt van wat er nodig is om in de komende jaren overlast te voorkomen.

Preventie

Roelof Siepel (ChristenUnie) deed daarbij de oproep om niet alleen te kijken naar handhaving, maar ook naar preventie: „Natuurlijk moeten we vandaag bestrijden, maar we moeten minstens net zoveel investeren in het voorkomen van overlast morgen of volgend jaar.”

Dossier studentenhuisvesting