DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Studentenhuizen zijn een taak van OFW, tijdelijke huisvesting van Polen niet

Studentenhuizen zijn een taak van OFW, tijdelijke huisvesting van Polen niet
Truus Sweringa (OFW)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Polen en andere arbeidsmigranten die permanent in Dronten willen wonen, kunnen terecht bij Oost Flevoland Woondiensten. Huisvesting voor twee of drie maanden is daarentegen geen taak van OFW. Daarom moet de gemeente Dronten op zoek naar een andere partner, mocht er gekozen worden voor grootschalige huisvestingslocaties voor Polen.

Wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) heeft aangekondigd dat hij vóór de zomer met een plan komt voor huisvesting van studenten en arbeidsmigranten. Voor eventuele grootschalige studentenomplexen is OFW een mogelijke partner. „OFW draagt bij aan de huisvestingsopgave voor studenten”, melden gemeente en corporatie in de vanmorgen ondertekende afspraken voor 2019.

Verdienmodel

Voor tijdelijke huisvesting van Polen ligt dat anders. OFW-directeur Truus Sweringa legt uit dat de huisvesting van arbeidsmigranten deel uitmaakt van het verdienmodel van de uitzendbureau’s.

Oost Flevoland Woondiensten wil geen onderdeel uitmaken van dat verdienmodel: „Dat past niet bij onze bedrijfsvoering.” Bovendien maakt de woningwet het voor OFW moeilijk om tijdelijke arbeidsmigranten te huisvesten.

Visvijverweg

Op de vraag met welke partners de gemeente dan wel gaat samenwerken, kan wethouder Van Bergen nog geen antwoord geven. Denkt hij aan oplossingen zoals het ‘Polendorp’ aan de Visvijverweg? „Dat is de vraag”, reageert de wethouder.

„We hebben aangegeven dat wat meer grootschalige oplossingen tot de mogelijkheden behoren”, vervolgt Peter van Bergen, „Maar ik weet niet of je het in dezelfde vorm moet herhalen als aan de Visvijverweg. Dat laten we ook over aan de gesprekken die nog gevoerd moeten worden.”

Dossierarbeidsmigranten