Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Studenten moeten weg, bijvoorbeeld naar tijdelijke units buiten de woonwijken

Studenten moeten weg, bijvoorbeeld naar tijdelijke units buiten de woonwijken
De Oeverloper
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - De 55 à 60 studenten die nu nog op de hoek van De Grutto en De Oeverloper wonen, moeten verhuizen naar buiten de woonwijken. Ze kunnen daar tijdelijk gehuisvest worden in bijvoorbeeld mobiele huisjes. Dat is het plan van wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten).

„In studentengemeenten als Groningen en Utrecht zijn tijdelijke oplossingen gevonden”, weet van Bergen, „Er zijn bijvoorbeeld eenheden op de markt met een keukentje, slaapkamertje en een woonkamer.”

Probleem bij de nieuwe plannen is, dat de gemeente geen enkel machtsmiddel heeft. Doordat er in het verleden een fout is gemaakt bij het opstellen van bestemmingsplannen, zijn alle studentenhuizen in Dronten-noord legaal. De gemeente is dus volledig afhankelijk van de welwillendheid van de verhuurders.

Er is méér nodig

Volgens wethouder Van Bergen nemen de problemen in Dronten-noord toe. Hij legt uit dat de gemeente er met gesprekken, handhaving en toezicht alles aan probeert te doen: „Maar we zien dat er méér nodig is om de overlast echt structureel aan te pakken.”

Het gaat om tien studentenwoningen, die in handen zijn van zes verschillende eigenaren. De gemeente wil dat àl deze studenten verdwijnen uit de wijk. Alle zes de eigenaren hebben zich bereid verklaard om in overleg te gaan met de gemeente.

De gesprekken moeten binnen twee weken plaatsvinden. „De reacties van de huiseigenaren zijn positief, maar het is natuurlijk afwachten wat de uitkomst is”, beseft de wethouder.

Hoeveel geld?

Van Bergen wil niet zeggen hoeveel geld de gemeente over heeft voor de volksverhuizing. „We gaan eerst het gesprek aan.” Wel wil de gemeente de verhuizing faciliteren.

Of er in de rest van Dronten-noord soortgelijke maatregelen worden genomen, kan hij nog niet zeggen: „We richten ons eerst op dit gebied. Als andere eigenaren zich ook bij ons melden, dan zullen we daar niet de deur voor dichtdoen, ongeacht of het nu om Dronten-noord gaat of andere wijken.”

Lange termijn

Mochten de eigenaren willen meewerken aan de verhuizing, dan krijgen de studentenhuizen aan De Grutto en De Oeverloper weer een reguliere woonbestemming. Daar kunnen dan later geen studenten meer gehuisvest worden.

Peter van Bergen benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel voor maximaal 7 jaar gaat. De gemeente is aan het studeren op een oplossing voor de lange termijn. Daarbij wordt gedacht aan grootschalige studentencomplexen buiten de woonwijken.

Dossier studentenhuisvestingOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo