DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Studenten kunnen in één klap twee diploma’s halen bij De Regenboog in Dronten

Studenten kunnen in één klap twee diploma’s halen bij De Regenboog in Dronten
Trotse studenten.
Foto: Coloriet De Regenboog
Redactie: M.H.

DRONTEN - Woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog in Dronten en Hoornbeeck College locatie Kampen hebben de handen ineengeslagen met Het Regenboog Gilde. Studenten kunnen hierbij twee ROC-diploma’s behalen. Het is de bedoeling dat dit concept overal in het land wordt doorgevoerd.

Persbericht Coloriet De Regenboog:

Woensdag 25 januari openen de burgemeesters van Dronten en Kampen Het Regenboog Gilde en ondertekenen alle partijen en Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-bb) de samenwerkingsovereenkomst.

Gilde-leren is een onderwijsmethode waarbij de student een geheel jaar van de mbo-opleiding stage loopt in woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog. Zelfs voor de theorie hoeft hij of zij niet naar school: de docent komt naar het leerbedrijf.

Dubbele diplomering

De eerste groep van vijftien geselecteerde derdejaars studenten is van start gegaan. Voor wie het binnen de mogelijkheden ligt, is er de kans om tegelijk met het niveau 3-diploma Verzorgende IG het diploma Maatschappelijke Zorg te behalen.

Een mooie mix waardoor de zorgprofessional aandacht heeft voor de wensen van de bewoner, zowel op het gebied van zorg als voor welzijn. Dit sluit aan bij de visie van Coloriet: ‘Het leven is van jou’. Dit gilde is het vijftiende van S-bb en het eerste met een dubbele diplomering.

Vernieuwing

“Vorig jaar evalueerden we de samenwerking tussen onze school en het woonzorgcentrum”, kijkt Bernard van den Belt, opleidingsmanager van Hoornbeeck College, terug. “Wij vinden het belangrijk om theorie en praktijk met elkaar te verbinden, zeker voor onze praktisch ingestelde studenten. Daarin zochten we vernieuwing.

Zo kwam het gesprek op gilde-leren waarbij Gerda Boersema van S-bb de drijvende kracht is. Voor de docent is dit een andere manier van denken. Hij haalt zijn voorbeelden rechtstreeks uit de praktijk.”

Elkaar versterken

Locatiedirecteur van woonzorgcentrum Coloriet de Regenboog, Roel Faas, geeft aan dat de theorie dichter bij het werk en het werk dichter bij de theorie komt. “Onze medewerkers leveren regelmatig een materiedeskundige bijdrage aan de lessen, waardoor ze zich nog meer bij de opleiding betrokken voelen.”

“Zo is er veel meer waarin we elkaar dankzij het gilde-leren versterken, van voldoende instroom en invulling van stageplaatsen tot een hogere kwaliteit van de opleiding. Verder horen de studenten echt bij het team, zodat ze een goede kans hebben om na hun diplomering hier te mogen blijven werken.”

Samen opleiden

Volgens Gerda Boersema van S-bb is dit gilde een schoolvoorbeeld van samenwerken, verbindingen leggen en samen zorgprofessionals opleiden. “Bij beide partners zit er ‘swung’ in. Het voornaamste is het aan elkaars belangen denken. De bedoeling is na deze ervaring het concept landelijk uit te rollen.”