Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Stelling van de Week | GroenLinks, ChristenUnie, CDA en D’66 vóór gedifferentieerd afvaltarief

Stelling van de Week | GroenLinks, ChristenUnie, CDA en D’66 vóór gedifferentieerd afvaltarief
De nieuwe wagen waarmee de gemeente de restafvalcointainers leegt.
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - GroenLinks is de meest fervente voorstander van de stelling ‘Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder’. Ook ChristenUnie, CDA en D66 zijn het ermee eens.

Lezers van deze krant kunnen stellingen aandragen. Wekelijks leggen wij er eentje voor aan de politiek. Hun standpunten publiceren wij op onze site èn verwerken we in onze stemwijzer (MijnStemhulp.nl). Hieronder de meningen van de politieke partijen over de stelling van de afgelopen week.

Stelling van de Week:
Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder.

.

GroenLinks - helemaal eens

Wie zijn afval goed scheidt, mag minder gemeentelijke belasting betalen. Bovenop een laag basistarief wordt per kilo restafval een extra bedrag gerekend, met een vrijstelling van de eerste 100 kilo. Goed gedrag mag beloond worden!

ChristenUnie - helemaal eens

‘De vervuiler betaalt’ is een mooi principe. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de grootte van een huishouding. Ook huishoudens die door bijvoorbeeld medische bijzonderheden extra afval hebben willen we niet extra belasten.

CDA - eens

Het principe ‘de vervuiler betaalt’ is een effectieve methode om restafval terug te brengen, blijkt uit onderzoek. In Dronten zijn we al jaren goed op weg met het scheiden van afval. Toch wordt de landelijke norm nog niet gehaald.

D66 - eens

D66 is voorstander van de vervuiler betaalt. In de raad is echter afgesproken eerst de ervaringen van het scheiden van afval via de ondergrondse containers af te wachten.

Leefbaar Dronten - neutraal

Leefbaar Dronten vindt de tarieven voor afvalinzameling passend. Via de nieuwe ondergrondse containers kan men restafval naar eigen inzicht en behoefte afleveren. Extra kosten berekenen is in Dronten vooralsnog niet noodzakelijk.

VVD - neutraal

Niemand gooit graag iets weg en veel inwoners van de gemeente Dronten scheiden hun afval al goed. De VVD steunt daarom de verlaging van de afvalstoffenheffing. Dat is goed voor milieu én portemonnee. Verschil in tarieven is hiermee nu niet nodig.

SP - oneens

Als je door omstandigheden toevallig wat meer afval hebt dan anderen, zou je daar niet voor beboet moeten worden. Moeten betalen voor restafval werkt zwerfafval en ongelijkheid in de hand. Wat de SP betreft dus geen optie.

MijnStemhulp.nl

Dossier afvalcontainers

Stelling van de Week | lezerspoll

Wie veel restafval heeft betaalt meer, wie weinig heeft betaalt minder

Helemaal eens48%
Eens15%
Neutraal11%
Oneens8%
Helemaal oneens18%
Onze internetpoll is geen wetenschappelijk verantwoorde steekproef.
Het geeft slechts een indicatie van de meningen van de lezers.    Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

    Ontworpen door BCO Reclameburo