DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

STADronten was al druk bezig met Koningsdag: ,,Als donderslag bij heldere hemel”

STADronten was al druk bezig met Koningsdag: ,,Als donderslag bij heldere hemel”
Daniëlle Banis (STADronten)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De vrijwilligers van stichting STADronten moeten de viering van Koningsdag en de Sinterklaasintocht opeens organiseren zonder de sponsoring van twee keer 3.250 euro door de ondernemers van winkelcentrum Suydersee. ,,Het kwam voor ons echt als donderslag bij heldere hemel”, baalt voorzitter Daniëlle Banis.

De gemeente Dronten heeft haar subsidie aan STADronten vorig jaar weliswaar verdubbeld (van 5- naar 10.000 euro), maar de evenementen staan of vallen nog steeds bij vrijwilligers en sponsors. De mededeling van stichting DOES namens de winkeliers in het centrum van Dronten werd dan ook omschreven als ‘een onaangename verrassing’?

Was het nieuws van stichting DOES voor jullie écht een verrassing?
Daniëlle Banis: ,,Ja. We kregen vrijdag een telefoontje van DOES en zaterdag hebben we de brief ontvangen. Daarin gaven ze aan dat ze per direct de bijdrage aan Koningsdag en Sinterklaas stoppen. We zijn met Koningsdag, maar ook met Sinterklaas, al volop bezig en het kwam voor ons echt als donderslag bij heldere hemel.”

Wat hebben jullie vervolgens gedaan?
,,Gelijk een brief teruggestuurd, waarin we hebben gezegd: dit is wel een héle grote verrassing en we komen hiermee in de problemen. We hebben gevraagd of ze hun besluit willen heroverwegen. Parallel daaraan hebben we meteen contact gezocht met het college van B en W en de politiek om hen op de hoogte te stellen van de situatie. Want er moet in ieder geval voor Koningsdag op korte termijn een oplossing worden gevonden.”

Stichting DOES probeert ongetwijfeld de gemeente onder druk te zetten. Hebben jullie de indruk dat er een soort tactisch spelletje over jullie rug wordt uitgespeeld?
,,Dat vind ik heel lastig om daar iets over te zeggen. Ik geloof het niet en ik hoop het niet.”

De centrummanager heeft de verwachting uitgesproken dat er echt wel een Sinterklaasintocht komt in Dronten. Hoe staan jullie er in? Gaan de evenementen nog door?
,,Stichting DOES sponsorde altijd een substantieel deel van de kosten voor beide evenementen. Als dat geld wegvalt moeten we het óf downsizen óf het gaat niet door; één van de twee. We doen heel veel met vrijwilligers, maar er zijn voor bijvoorbeeld Koningsdag ook al attracties geboekt. We krijgen facturen en die moeten betaald worden. Dus als we geen geld hebben, dan moeten we die attracties annuleren.’

Je hebt het over een ‘substantieel deel’. Wie betalen er nog meer mee?
,,Voor Sinterklaas eigenlijk alleen de gemeente, daar kun je moeilijk sponsors voor vinden. Voor Koningsdag hebben we nog wel wat sponsors in natura, maar de bijdrage van de winkeliers vormt echt een groot onderdeel van het evenement.”

Heb je vanuit de politiek al reacties ontvangen?
,,Ik heb wel een eerste lijntje met wethouder Irene Korting, maar verder is het afwachten.”

Wat verwacht je dat er gaat gebeuren?
,,Ik hoop dat we zo snel mogelijk weer kunnen gaan doen waarvoor we opgericht zijn: evenementen organiseren. Dit soort zaken hoort er kennelijk bij, maar het leidt wel af. Je zit hier niet op te wachten. Ik hoop op een goede afloop, maar het moet nog wel ‘even’ gebeuren.”

Activiteiten STADronten

  • Koningsdag?
  • Havenpleinfestival
  • Lichtjestour
  • Sinterklaas?
  • Havenpleinfestival
  • Beach Event Dronten
  • Clowntjesfeest
  • Singer Songwriter Contest

Koningsdag en Sinterklaas in Dronten