DeDrontenaar.nl

Maandag, 1 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

SP zet De Kruijff uit fractie vanwege weerstand tegen nieuwe burgemeester en vliegveld

SP zet De Kruijff uit fractie vanwege weerstand tegen nieuwe burgemeester en vliegveld
Tom de Kruijff.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De SP in Dronten heeft Tom de Kruijff gevraagd zijn raadszetel in te leveren. Volgens het gemeenteraadslid uit Swifterbant heeft het te maken met zijn bedenkingen tegen Lelystad Airport en tegen de nieuwe burgemeester. Hij is vooralsnog niet van plan zomaar op te stappen en overweegt als zelfstandig raadslid aan te blijven.

De Kruijff werd gistermiddag ontboden bij afdelingsvoorzitter Anneke Popa en fractievoorzitter Peter Duvekot. Daar kreeg hij het verzoek om op te stappen. Duvekot wil er weinig over kwijt: „We hebben een verschil van inzicht. Waar dat over gaat, dat kan en dat wil ik niet zeggen. Het is voor ons dusdanig onoverbrugbaar, dat we hem hebben gevraagd zijn zetel in te leveren.”

Het in diskrediet geraakte raadslid zelf is minder geheimzinnig. Hij zegt dat het om zijn standpunt rond Lelystad Airport en de nieuw benoemde burgemeester Jean Paul Gebben gaat.

Lelystad Airport

In het verkiezingsprogramma voor de komende Statenverkiezingen neemt de SP in Flevoland geen afstand van Lelystad Airport. De Kruijff stelt dat dit te maken heeft met de dominante positie van de Lelystadse afdeling. Hij wijst erop dat Flevoland de enige provincie is waar de SP vóór vliegveld Lelystad is. Het raadslid is het daar niet mee eens.

Kaderleden van de SP zijn verplicht om mee te doen in de verkiezingscampagne. De Kruijff heeft echter laten weten dat hij tijdens die campagne zijn persoonlijke vliegveld-standpunt niet onder stoelen of banken zal steken.

Burgemeester en Telegraafgebouw

Het tweede punt van discussie is de nieuwe burgemeester. „Als er 28 sollicitanten zijn, dan begrijp ik niet waarom je een kandidaat aanstelt waarop een krasje zit. Als iemand bij de brandweer werkt en hij vergeet een piketdienst, dan kost hem dat z’n baan. Ik vind dat een burgemeester van onbesproken gedrag moet zijn. Dat heb ik op Twitter laten weten.” De Kruijff zegt dat dit standpunt hem door de partij niet in dank is afgenomen.

Overigens waren de eerste scheurtjes volgens het raadslid in juni al zichtbaar. Na de aanslag op het Telegraafgebouw twitterde hij dat dit eigenlijk meteen na de oorlog al had moeten gebeuren. Het raadslid erkent dat dit niet heel fijngevoelig was, maar vond de reacties van partijgenoten overtrokken.

Eénmansfractie

Peter Duvekot beseft dat het risico bestaat dat hij straks als éénmansfractie door moet: „Dat zien we dan wel weer. We hebben hem verzocht zijn raadszetel in te leveren en vooralsnog ga ik er vanuit dat hij dat ook doet.”

Op haar Facebookpagina loopt de SP Dronten al vooruit op de beslissing van De Kruijff: „Tom heeft bij ons aangegeven geen deel meer uit te willen maken van de gemeenteraad.” Hijzelf is verbolgen over die berichtgeving en ziet er aanleiding in om misschien juist wèl zelfstandig door te gaan. Aan de griffier heeft hij laten weten er nog niet uit te zijn.