DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

SP klaagt over achterkamertjes in Dronten; PvdA noemt het ‘bijna een dreigement’

SP klaagt over achterkamertjes in Dronten; PvdA noemt het ‘bijna een dreigement’
Peter Duvekot en Tom de Kruijff vormen de nieuwe SP-fractie.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De SP-fractie in de gemeenteraad was de afgelopen vier jaar de vriendelijkheid zelve. De nieuwe tweemansfractie slaat een heel andere toon aan, zo bleek gisteravond. „Als u ons in de oppositie wilt, kunt u ons in de oppositie krijgen”, brieste fractievoorzitter Peter Duvekot.

Zeven fracties kondigden gisteravond bij de start van de nieuwe raadsperiode een nieuwe politiek aan, gericht op samenwerking. Duvekot was als enige niet enthousiast. „Oude wijn in oude zakken”, zo omschreef hij het, „Wij hebben er inmiddels onze vraagtekens bij.”

Over het graf regeren

De SP’er heeft de afgelopen weken nog weinig nieuws gezien: „Een oude raad die over zijn graf regeert, partijen die gaandeweg het proces uitgesloten worden, overlegjes in achterkamertjes.”

Duvekot maakt zich vooral boos over het standpunt van andere partijen dat de SP zich eerst maar eens moet bewijzen, voor ze mogen meeregeren: „Daarmee doet u ons en een goede 7% van de kiezers ernstig tekort. Wij hoeven ons niet aan u te bewijzen. De kiezers hebben op basis van programma’s gekozen en de kiezer heeft gelijk. Of we elkaar aardig genoeg of ervaren genoeg vinden, speelt daarbij geen rol.”

Onbehoorlijk

PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop vond het betoog van de SP negatief: „Het klinkt bijna als een dreigement. Daar schrik ik van. Ik vind het onbehoorlijk!”

Informateur Harry ter Braak moest de SP wel deels gelijk geven. Volgens zijn verslag is er geen enkele partij die het CDA als collegepartij ziet, behalve het CDA zelf. Ter Braak moest gisteravond opbiechten dat hij de SP was vergeten.