DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 25 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Sneeuw maakt van Wereldlichtjesdag in Dronten een heel bijzondere ontmoeting

Sneeuw maakt van Wereldlichtjesdag in Dronten een heel bijzondere ontmoetingSneeuw maakt van Wereldlichtjesdag in Dronten een heel bijzondere ontmoetingSneeuw maakt van Wereldlichtjesdag in Dronten een heel bijzondere ontmoetingSneeuw maakt van Wereldlichtjesdag in Dronten een heel bijzondere ontmoetingSneeuw maakt van Wereldlichtjesdag in Dronten een heel bijzondere ontmoeting
Redactie: M.H.

DRONTEN - De weersomstandigheden maakten de Wereldlichtjesdag vanavond tot een koude bedoening voor zowel vrijwilligers als bezoekers. Ook was de sneeuw er verantwoordelijk voor dat er wat minder mensen aanwezig waren dan voorgaande jaren. Tegelijkertijd zorgde de sneeuw ook voor een bijna iyllische sfeer.

Er waren een dikke honderd mensen aanwezig. „En het was net zo bijzonder als voorgaande jaren”, constateerde Karin Hofstede, één van de organisatoren van de herdenking van overleden kinderen.

Ook uit de groeiende lijst met kindernamen blijkt dat er behoefte is aan deze herdenking. De afgelopen jaren waren er steeds tussen de 30 en 40 namen en dit jaar waren dat er maar liefst 60. „Daaruit kun je aflezen dat mensen het bijzonder vinden of beseffen dat het troostrijk kan zijn”, aldus Hofstede. De namen werden vanavond voorgelezen tijdens de ceremonie of er werd een kaarsje ontstoken voor deze kinderen.

Bewogen toespraak

De ouders die ondanks de weersomstandigheden aanwezig waren op begraafplaats De Wissel, toonden zich tevreden over de organisatie en dankbaar voor de aandacht. Er was een mooie, bewogen toespraak van Gert Jan van Tilburg en Michiel van Ommen zorgde voor accordeonmuziek.

Het bijbehorende lied ‘Precious Child’ werd traditiegetrouw gezongen door Anne-Pien van Wees, wiens emotie op veel begrip kon rekenen van de aanwezigen: „Want iedereen staat daar met een brok in de keel.”

Een momument op De Wissel

Zoals recentelijk bekend is geworden, gaan de initiatiefnemers van Wereldlichtjesdag het komende jaar een monument oprichten op De Wissel. Daarvoor is een stichting in het leven geroepen en is steun gezocht bij de gemeente Dronten.

Karin Hofstede legt uit dat dit monument voortkomt uit het initiatief van de ouders. Aan het eind van de Wereldlichtjesdag brengen veel ouders het zojuist aangestoken kaarsje naar het graf van hun kind, doorgaans begeleid door de Flevo-Scouts.

Geen eigen plek

Veel ouders hebben echter geen eigen plek op de begraafplaats: „En je blaast zo’n kaarsje niet uit, dat zou raar zijn.” Voor deze ouders komt er nu een Wereldlichtjesdag-monument.

Dat monument is niet alleen bedoeld voor die ene dag in het jaar, maar moet een plek worden waar op ieder gewenst moment een overleden kind kan worden herdacht. Komende donderdag ondertekenen de gemeente en de stichting hiervoor een intentie-overeenkomst.