DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

School stopt samenwerking met Hendriks Incasso: „Staat niet heel goed bekend”

School stopt samenwerking met Hendriks Incasso: „Staat niet heel goed bekend”
Loyd Hendriks
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Hendriks Incasso uit Dronten trad woensdag naar buiten met nieuws over een overeenkomst met ROC Friese Poort. Gezamenlijk zouden zij een mbo-opleiding voor incassospecialisten gaan verzorgen. De school uit Leeuwarden heeft kort na deze bekendmaking de samenwerking met Hendriks stopgezet vanwege de reputatie van de onderneming.

Hendriks Incasso werd vorig jaar door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op de vingers getikt vanwege de ‘agressieve manier’ waarop consumenten werden benaderd. Jelma Dekker, manager marketing en communicatie van Friese Poort, zegt dat de school ten tijde van de gesprekken met Hendriks niet op de hoogte was van de reputatie van het bedrijf: „Daar hadden we natuurlijk eigenlijk onderzoek naar moeten doen.”

Geschrokken

Op het moment dat het bedrijf uit Dronten met de samenwerking naar buiten trad, kreeg de school meteen kritische reacties. „Daar zijn we van geschrokken”, reageert Jelma Dekker.

„We zijn er inmiddels achter dat dit bureau niet heel goed bekend staat. Dat zij dit niet zelf naar voren hebben gebracht, zegt iets over het bedrijf. Dat is de reden waarom wij het heroverwogen hebben en afscheid van hen hebben genomen of gaan nemen.” In een e-mail voegt ze eraan toe: „Wij beraden ons op de samenwerking met Hendriks.”

Intensieve samenwerking

Eigenaar Loyd Hendriks van Hendriks Incasso stelt in een reactie wel degelijk ter sprake te hebben gebracht dat niet iedereen blij is met zijn bedrijf. De opleiding is naar zijn zeggen tot stand gekomen ‘middels een intensieve samenwerking’.

„Een opleiding bedenken gaat niet over één nacht ijs. Dit is een proces geweest, waarbij er veelvuldig contact is geweest tussen ons en Friese Poort.” Dat er kritische reacties zijn binnengekomen, verbaast Hendriks niet: „Als incassobureau ben je nu eenmaal niet bij iedereen even populair.”

Vervelend

Dekker stelt dat Friese Poort erg afhankelijk is van het bedrijfsleven: „Wij bieden opleidingen waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft. Daardoor stap je er enthousiast in als zich iets aandient. Je vindt het prachtig als je zo’n opleiding kunt aanbieden en misschien hebben we ons iets teveel laten leiden door ons enthousiasme. We waren ook nog niet zover om ermee naar buiten te gaan. Zij hebben dat wel gedaan en dat is voor ons even vervelend.”

Loyd Hendriks zegt dat de opleiding het initiatief van zijn bedrijf is geweest: „Wij hebben innovatie hoog in het vaandel staan.” De school wil hoe dan ook verder met dat initiatief en heeft inmiddels goedkeuring van alle officiële instanties. Of bij de herstart samenwerking wordt gezocht met een ander incassobureau of dat ROC Friese Poort het helemaal zelf gaat doen, is nog niet duidelijk.