DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

’s Nachts werken om Hanzeweg korter af te sluiten is voor de provincie geen optie

Redactie: M.H.

DRONTEN - De Hanzeweg (N307) tussen Dronten en Kampen gaat drie weken dicht vanwege werkzaamheden. De provincie Flevoland heeft besloten om ’s nachts en in de weekeinden niet aan de weg te werken. Projectleider Teun Schenk legt uit dat dit te maken heeft met de prijs, het sociale aspect en de kwaliteit van het werk.

Tegenover de argumenten om niet ’s nachts te werken, staan ook economische belangen en de belangen van de weggebruikers. „Dat klopt, maar er ligt hier een hele mooie omleiding over de Elburgerweg”, zegt Teun Schenk.

Elburgerweg

De route over de Elburgerweg (zie video) betekent dat het verkeer 15 kilometer moet omrijden. Dat scheelt rond de tien minuten. De projectleider vindt dat die overlast wel meevalt: „Je moet zo’n weg nu eenmaal eens in de vijftien jaar onderhouden. Daarna kun je er weer vijftien jaar lang prachtig overheen rijden.”

De provincie probeert werkzaamheden in de nacht en weekeinden zoveel mogelijk te voorkomen. Teun Schenk: „In de asfaltwereld wordt aan de Rijkswegen al heel veel in de weekeinden en ’s nachts gewerkt. Voor de mensen is dat niet leuk, want je houdt geen sociaal leven meer over. En we willen graag de aantrekkelijkheid van de sector een beetje upgraden.”

’s Nachts minder alert

Een tweede argument is de kwaliteit van het werk: „Mensen zijn ’s nachts minder alert. Bovendien is het bij asfalt belangrijk dat de weercondities goed zijn. ’s Nachts heb je net even wat meer vocht en is het wat kouder.”

De medewerker van de provincie legt uit dat er ook een kostenaspect aan zit: „Want mensen zijn ’s nachts duurder.” De kosten zijn ook hoger omdat er overdag sneller gereageerd kan worden op problemen aan machines of materiaal: „’s Nachts moet je wachten tot iemand genegen is uit zijn bed te komen om het te repareren.”

Hanzeweg en Biddingringweg