DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ruud van Egmond treedt op in verzorgingshuizen: „Deze mensen worden er vrolijk van”

Ruud van Egmond treedt op in verzorgingshuizen: „Deze mensen worden er vrolijk van”
Ruud van Egmond vermaakt de bewoners van De Regenboog.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - „De mensen kennen me. Ze weten: als ik hier met mijn keyboard binnenkom, wordt het gezellig.” Ruud van Egmond (72) uit Swifterbant maakt al zijn hele leven muziek en is de laatste jaren veelvuldig actief in verzorgingshuizen. „Deze mensen worden er vrolijk van.”

Ruud zingt en speelt muziek uit de periode van de jaren zestig tot de eeuwwisseling. „Ik heb een heel breed repertoire, waarbij ik me de laatste jaren heb toegelegd op liedjes die herkend worden door de ouderen. Die vinden dat hartstikke leuk”, zegt hij tijdens een korte pauze gedurende zijn optreden op de open dag van woonzorgcentrum De Regenboog in Dronten.

Alzheimer

Die herkenning van de muziek van vroeger geldt zelfs voor mensen met Alzheimer. „Hoe slecht ze ook zijn: ze vergeten alles, behalve de muziek”, weet Van Egmond, „De teksten van de liedjes van vroeger zingen ze zo mee. Dat vinden ze leuk, dan zie je de mensen weer opfleuren.”

Alhoewel hij al van jongs af aan muziek maakt, is het nooit zijn beroep geweest. Ruud was altijd centrale-verwarmingsmonteur en trad in zijn vrije tijd op tijdens feestjes en partijen. „Ik noem het gezelligheidsmuziek, dat heb ik vroeger heel veel gedaan. Maar tegenwoordig: ach, de mensen hebben mij niet meer nodig. Je bent te oud, zo simpel is het gewoon.”

Smarties

Hij blijft echter muziek maken. Thuis pakt hij naast zijn accordeon of keyboard ook zijn gitaar of basgitaar er vaak bij. Hij speelt als vrijwilliger in De Regenboog, maar ook in De Uiterton in Lelystad: „En daarnaast ben ik accordeonist bij piratenkoren. Ik zit bij de Smarties in Swifterbant en ook bij het Kaperskoor in Lelystad.”

Hij hoopt zijn hobby nog lang te kunnen uitoefenen: „Want ik vind het heel leuk om te doen. Muziek maken is mijn lust en mijn leven. Bovendien oefen je je hersenen ermee. Dat geldt voor de mensen in de verzorgingshuizen waarvoor ik speel, maar dat geldt ook voor jezelf. Muziek is goed voor je hersens.”