DeDrontenaar.nl

Vrijdag, 10 april 2020

Dagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Relatie tussen ouders en kinderen lastig: „Allemaal een beetje water bij de wijn doen”

Relatie tussen ouders en kinderen lastig: „Allemaal een beetje water bij de wijn doen”
Wilbert Leendertse
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Wilbert Leendertse voorziet een lastige periode nu ouders opeens de rol van docent in de schoenen geschoven krijgen. De schoolleider aan Het Perron in Dronten verwacht dat het in het begin nog wel goed gaat: „Maar na verloop van tijd wordt het lastiger.”

„Het is een bijzondere periode”, weet Leendertse, „Ouders worden een beetje leraar, een beetje docent. Dat is best een pittige klus. We moeten proberen om dat met elkaar goed te stroomlijnen. Ik hoop dat we daar samen goed doorheen komen. Het mooiste zou zijn als we elkaars verantwoordelijkheid ondersteunen.”

Hoe lang nog?

In het begin gaat het allemaal nog wel: „Alles is nu nog nieuw. Maandag kregen we te horen dat het tot 1 juni duurt en dat is een lange periode. Zeker als je bedenkt dat nog niet duidelijk is wat er daarna gebeurt.”

De zware weken komen dus nog. „Ouders moeten vaker op de stoel van de docent gaan zitten en de scheiding van rollen tussen ouder/docent en leerling/kind is best ingewikkeld.”

Aan het werk

Een complicerende factor is volgens Wilbert Leendertse dat ouders thuis aan het werk zijn: „Kinderen denken: vader en moeder zijn thuis, dus die zijn beschikbaar. Maar die kunnen niet altijd klaar staan, die moeten thuis ook voor hun werk nog dingen doen. Dat is heel moeilijk en daarin moeten we allemaal een beetje water bij de wijn doen.”

„We moeten van elkaar accepteren dat schema’s soms losgelaten moeten worden, dat we moeten relativeren en het samen op een goede en soepele manier vorm moeten geven. Het is belangrijk dat we dat mèt elkaar doen.”

Coronavirus