DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Raad zag het niet zitten, toch onderzoek naar opgraven scheepswrak Wisentweg

Raad zag het niet zitten, toch onderzoek naar opgraven scheepswrak Wisentweg
Markering van een scheepswrak in Dronten.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Inwoners hebben vorig jaar ideeën voor de gemeentebegroting van 2020 ingediend. Deze zijn vervolgens door de gemeenteraad beoordeeld. Van de 46 ingediende plannen zette de raad de opgraving van een scheepswrak aan de Wisentweg ergens onderaan het prioriteitenlijstje. Toch wordt dit nu op voorstel van B en W één van de vier ideeën, die daadwerkelijk worden uitgevoerd.

De raad maakte vorig jaar een top tien van ingediende ideeën plus een lijstje met iets minder kansrijke plannen. Daarnaast waren er 22 ideeën die van geen enkel raadslid steun kregen. Eén van die impopulaire plannetjes was de opgraving van een vrachtschip uit de zestiende eeuw op kavel OJ 68 ten noorden van de Wisentweg.

35.000 euro

B en W stellen nu voor om toch 35.000 euro beschikbaar te stellen voor een haalbaarheidsonderzoek. Dat is eenderde van het voor de bewonersinitiateven beschikbare budget. Bij dat onderzoek moet gekeken worden of een ‘publieksopgraving’ mogelijk is.

Paul Vermast (GroenLinks) was er niet helemaal gerust op: „Wat doen we als blijkt dat het mogelijk is?” Hij vroeg zich af of er dan geld is om het wrak daadwerkelijk op te graven: „Want anders hoeven we dit onderzoek niet te doen.”

Vervolg geven

„Als je A zegt, moet je ook B zeggen”, antwoordde wethouder Ton van Amerongen (VVD). Bij een positieve uitkomst wil hij de raad voorstellen om een vervolg te geven aan het onderzoek: „Het kan niet zi zijn dat we er dan niks mee doen.”

De raadsleden bleken gerustgesteld. Besloten werd dat die 35.000 euro voor het haalbaarheidsonderzoek later deze maand een hamerstuk is bij de gemeenteraadsvergadering.

Ik was er wel gerust op, maar wil wél zeker weten dat als het blijkt te kunnen we het ook daadwerkelijk gaan doen. Want ik vind het persoonlijk een schitterend initiatief.
Paul Vermast | maandag 16 maart 2020 11:08