DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 2 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Raad van Staat stelt B en W Dronten in het gelijk: geen vijfde bewoner in studentenhuis

Raad van Staat stelt B en W Dronten in het gelijk: geen vijfde bewoner in studentenhuis
Studentenhuis in Dronten
Foto: © Eelco Lindhout
Redactie: M.H.

DRONTEN - B en W stonden geheel in hun recht, toen ze anderhalf jaar geleden besloten dat er slechts vier studenten mochten wonen in een studentenhuis in Dronten. Dit heeft de Raad van State bepaald in een zaak, die was aangespannen door een verhuurder. Eerder had ook de rechtbank de gemeente al in het gelijk gesteld.

Het gemeentebestuur had de verhuurder gelast de vijfde student weg te sturen. Deed ze dit niet, dan zou er een boete van duizend euro per maand volgen.

Slordigheid

De verhuurder had een vergunning voor het huisvesten van maximaal vier studenten. Later is gebleken dat die vergunning helemaal niet nodig was. Er zat een slordigheid in het bestemmingsplan, waardoor ze op dat moment best vijf of zes studenten had mogen huisvesten.

De gemeente Dronten heeft dit foutje in februari 2017 hersteld met het zogenaamde ‘paraplubestemmingsplan’. Als de verhuurder dit had geweten, had zij de vijfde kamer al eerder verhuurd. Zij vindt dat de gemeente haar op de hoogte had moeten stellen.

Mazen in de wet

De Raad van State vindt dat het niet op de weg van de gemeente ligt om een verhuurder te informeren over de ‘mazen in de wet’. B en W worden dan ook in het gelijk gesteld.

Als de verhuurder een vijfde student had willen huisvesten, had ze daarvoor volgens de Raad van State een omgevingsvergunning moeten aanvragen òf ze had bezwaar aan moeten tekenen tegen het paraplubestemmingsplan.

Dossier studentenhuisvesting