DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Raad bezorgd over aanrijtijden ambulances in Swifterbant: „Je zal er maar wonen…”

Raad bezorgd over aanrijtijden ambulances in Swifterbant: „Je zal er maar wonen…”
Ambulance GGD Flevoland.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - Verschillende gemeenteraadsleden hebben donderdag nogmaals hun zorgen geuit over de aanrijtijden voor ambulances in Swifterbant. „Je zal er maar wonen…”, zei Suzanne Stoop (PvdA).

B en W van Dronten hebben in juli al een brief gestuurd naar de minister over de aanrijtijden van ambulances. Eind augustus hebben ze opnieuw een brief op de post gedaan.

Een ziekenauto is in de gemeente Dronten in 10% van de gevallen pas na meer dan 15 minuten ter plekke. Volgens de landelijke norm mag dat slechts in 5% van de gevallen gebeuren.

Oren klapperden

Volgens Suzanne Stoop heeft de ‘zorgverkenner’ van de minister gezegd dat die norm van 5% over heel Flevoland wel gehaald wordt. „Hij heeft het dan over gemiddeldes over heel Flevoland. Mijn oren klapperden, want in Swifterbant wordt die norm nìet gehaald.”

Lazise Hillebregt (D66) pleitte voor een krachtige toon als het gaat om de aanrijtijden voor ambulances in Swifterbant: „We mogen dat gewoon eisen!” Ook Paul Vermast (GroenLinks) vond dat het Rijk moet garanties moet geven over de aanrijtijden bij calamiteiten in Flevoland. Peter Duvekot (SP) herinnerde aan de uitspraak van huisarts Paul Kemps uit Swifterbant dat er doden gaan vallen.

„We zitten er bovenop”, reageerde wethouder Irene Korting (VVD). Ze vertelde dat de brieven van eind augustus zijn verstuurd om de snelheid erin te houden: „De stilte duurde ons te lang.”