DeDrontenaar.nl

Zondag, 27 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Provincie ruilt perceel aan Tarpanweg definitief in voor nieuwe natuur oostrand

Provincie ruilt perceel aan Tarpanweg definitief in voor nieuwe natuur oostrand
Oostkant gemeente Dronten.
Foto: Provincie Flevoland
Redactie: M.H.

SWIFTERBANT - De realisatie van nieuwe natuur aan de oostkant van de gemeente Dronten is dichterbij gekomen. De provincie heeft vorige week een perceel aan de Tarpanweg 6 in Swifterbant geruild met het Rijksvastgoedbedrijf. Hierdoor heeft de provincie grond verkregen en kan aan de oostkant van Dronten 70 hectare natuur worden gerealiseerd.

‘Nieuwe natuur’ is een lang lopend project, waarop diverse agrariërs aan de oostrand van de gemeente nogal wat kritiek hebben. Ook de gemeenteraad van Dronten heeft in het verleden kanttekeningen geplaatst bij de gevolgde procedure.

400 hectare

De provincie maakt nu bekend dat er definitieve afspraken zijn gemaakt over grondruil. Daarbij gaat het om in totaal 400 hectare. Dit is niet alleen voor Dronten, maar ook voor een project bij Schokland in de Noordoostpolder. Het perceel aan de Tarpanweg, dat eigendom is van de provincie, is al vanaf het begin genoemd als mogelijke ruilgrond.

De provincie schrijft in een persbericht: „Er is hard gewerkt om deze ruiling voor te bereiden en te komen tot besluitvorming. Intensief overleg tussen het Rijksvastgoedbedrijf en de partijen van programma Nieuwe Natuur maakten het mogelijk. Gezamenlijk is er iets unieks tot stand gekomen.”

Licht op groen

Gedeputeerde Harold Hofstra: „Deze grondruiling is uniek in haar omvang. Een complex proces met verschillende partijen aan tafel. Ondanks de coronacrisis, is het tòch gelukt om samen deze grondruiling voor elkaar te krijgen. Hiermee staat het licht weer op groen voor de verdere realisatie van nieuwe natuur in onze provincie.”

Wethouder Roelof Siepel spreekt van een mooie toevoegde waarde voor de oostkant van Dronten: „Een belangrijke voorwaarde is dan ook geweest dat de nieuwe natuur een sterke samenhang heeft met andere functies in het gebied.”

Dossier nieuwe natuur