DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 22 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Provincie probeert verkeersveiligheid op de Elburgerweg te verbeteren

Provincie probeert verkeersveiligheid op de Elburgerweg te verbeteren
Kaasboerderij Polderzoom
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De provincie Flevoland geeft de Elburgerweg (N309) tussen Dronten en Elburg vanaf maandag 23 mei gedurende één maand een opknapbeurt. ,,Tegelijkertijd worden maatregelen uitgevoerd om de verkeersveiligheid te verbeteren’’, aldus de provincie, ,,Een groot deel van de N309 wordt tijdens het werk afgesloten. Weggebruikers worden omgeleid.’’

Persbericht provincie Flevoland:

De opknapbeurt bestaat eruit dat de bovenste, slechte lagen asfalt worden vervangen door twee nieuwe asfaltlagen.

Beter zichtbaar

Enkele maatregelen die dienen om de verkeersveiligheid te vergroten, hebben betrekking op het voorkomen van eenzijdige ongevallen. Een eenzijdig ongeval is bijvoorbeeld het onverwachts in de berm geraken van bestuurders.

De witte lijnen die weggebruikers attenderen op de zijkanten van de weg, worden uitgevoerd in materiaal dat ’s avonds en bij regenachtige weersomstandigheden beter zichtbaar is dan de huidige materialen.

De strook tussen deze zogeheten ‘kantmarkering’ en de rand van het asfalt wordt voorzien van een verruwing (ribbels) en er komen glasbollen in die in het licht van koplampen het verloop van de weg aangeven.

Drempels bij kruisingen

Bij de kruisingen Haringweg, Hondweg/Olsterpad en Ellerweg/Abbertweg worden drempels aangebracht op de plek waar deze zijwegen aansluiten op de Elburgerweg. Zo worden weggebruikers op deze wegen op tijd gewaarschuwd dat ze een (voorrangs)weg naderen.

Door de halve plateaus moeten ze flink afremmen voor ze de Elburgerweg op kunnen rijden. Daardoor hebben ze langer tijd om uit te kijken, wat het risico van een aanrijding beperkt.

Kaasboerderij De Polderzoom

Kaasboerderij De Polderzoom op Elburgerweg 36 krijgt steeds meer bezoekers. Bij de aansluiting van de toegangsweg naar de boerderij is het daarom steeds vaker een drukte van belang. Wie daar nietsvermoedend aan komt rijden, kan daarom op dit punt schrikken van remmend, afslaand, oprijdend en overstekend (fiets)verkeer.

Om ongevallen te voorkomen, legt de provincie daarom een opstelstrook aan voor links afslaand verkeer. En voor het fietsverkeer komt er een veilige stopplaats in de as van de weg, zodat fietsers de weg in twee etappes kunnen oversteken. Zo’n stopplaats, in technische termen een ‘middengeleider’, wordt ook aangelegd bij de aansluiting van de Olsterweg.

Omleidingen

Tijdens de werkzaamheden wordt de Elburgerweg tussen de Biddingringweg (N305) en de aansluiting van de Oldebroekerweg (N709) afgesloten voor het wegverkeer.

Verkeer van Dronten naar Elburg en omgekeerd wordt omgeleid via de Biddingringweg (N305), de Hanzeweg (N307) en de Drontermeerdijk (N306).

Wel brommers en fietsers

Fietsers en brommers kunnen tijdens de uitvoering van het werk overigens gewoon van het fietspad gebruik blijven maken. Wel moeten ze rekening houden met wat hinder op de plekken waar zijwegen de Elburgerweg kruisen. Door werkzaamheden aan de aansluitingen wordt het brom-/fietsverkeer daar omgeleid over tijdelijke verhardingen.