DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Presentatie op Woonmarkt: geen hotel, geen horeca, alleen maar woningen aan de Havenkade

Presentatie op Woonmarkt: geen hotel, geen horeca, alleen maar woningen aan de Havenkade
Johan Zandbergen (VSO) bij het plan voor de Havenkade.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er ligt nog helemaal niets vast, zei wethouder Nico Verlaan donderdagavond tegen de gemeenteraad over de plannen van projectontwikkelaar Van Wijnen voor de Havenkade in Dronten. Johan Zandbergen van VSO Makelaars en Taxateurs laat op de Woonmarkt in het gemeentehuis een heel ander geluid horen: „Gisteren hebben we de schriftelijke bevestiging gehad dat het allemaal akkoord is.”

Twee jaar geleden tekenden de gemeente en Van Wijnen een intentieovereenkomst voor een ambitieus plan voor de Havenkade: een boulevard met woningen, horeca, een hotel en maatschappelijke dienstverlening. De afgelopen week kwam Van Wijnen opeens naar buiten met een plan met uitsluitend 144 woningen.

Verschillende fracties in de gemeenteraad zijn daar niet blij mee, maar wethouder Verlaan stelde hen donderdag gerust. Irene Korting (VVD) en Paul Vermast (GroenLinks) vroegen zich af: wat gaat Van Wijnen dan zaterdag op de Woonmarkt presenteren? Volgens de wethouder zou Van Wijnen alleen de behoefte in de markt peilen.

Het is allemaal rond

Makelaar Johan Zandbergen laat zaterdag op de Woonmarkt een heel ander geluid horen: „Dit komt binnenkort in de gemeenteraad, want het is in principe nu allemaal rond.”

Twee jaar geleden lag er nog een heel ambitieus plan...
Johan Zandbergen: „Ja, daar hebben wij ook geprobeerd animo voor te vinden, maar voor bijvoorbeeld een hotel was geen belangstelling. Er waren geen partijen die daarin wilden adviseren. En dan houdt het op.”

Dus het worden nu uitsluitend woningen?
„Inderdaad, maar wel met een hele groenstrook. Men wil wat levendigheid in de haven, dus er is ruimte genoeg voor speeltoestellen en andere dingen. Ik had net een ondernemer die het wel zag zitten om daar met poffertjes te staan of er ijsjes te verkopen. Dat zou natuurlijk leuk zijn.”

Even voor de beeldvorming: het gaat om het terrein waar nu Van Arendonk nog zit?
„Ja en daar zit het nog een beetje op vast. De gemeente is in onderhandeling met Van Arendonk en ik kreeg van Van Wijnen het signaal dat dat de goede kant op gaat. Daarom gaan we nu ook met dit plan naar buiten. Van Arendonk hoeft nog niet helemaal weg te zijn om te kunnen beginnen, maar er moet wel overeenstemming zijn.”

Wanneer denken jullie dat er gebouwd gaat worden?
„De verwachting is dat het van de zomer met Van Arendonk tot een eind komt en dan kun je begin volgend jaar gaan bouwen. Er moet nog een weg aangelegd worden, maar dat kan snel gaan. Bovendien is een heel stuk al bouwrijp gemaakt.”

Verder zijn er voor wat betreft Van Wijnen en de gemeente geen procedurele belemmeringen?
„Wij zijn als makelaar natuurlijk alleen verkoper, maar ik heb van Van Wijnen begrepen dat er met de gemeente geen enkel probleem is wat tot vertraging zou kunnen leiden. Alleen als het met Van Arendonk tot een onteigeningsprocedure komt, heb je een vertraging van twee jaar. Maar dat is voor niemand interessant, dus ik ga er van uit dat iedereen z’n gezond verstand gebruikt.”

Het project Havenkade:

  • 12 vrijstaande woningen
  • 31 rijwoningen
  • 25 haven- en parkwoningen
  • 46 appartementen
  • 20 twee-onder-een-kapwoningen
  • 10 twee-onder-een-kapwoningen aan het water

Woningbouwprojecten