DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Politiek Dronten mag pas ‘na de rust’ aanschuiven bij gesprekken met buurtbewoners

Politiek Dronten mag pas ‘na de rust’ aanschuiven bij gesprekken met buurtbewoners
Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten)
Foto: © Jennifer Sauer
Redactie: M.H.

DRONTEN - De gemeente Dronten gaat buurtwandelingen organiseren. Pottenkijkers uit de politiek zijn daarbij niet welkom, maakte wethouder Peter van Bergen (Leefbaar Dronten) donderdag duidelijk. Pas na afloop van de wandelingen mogen gemeenteraadsleden aanschuiven.

Leefbaar Dronten wil dat raadsleden betrokken worden bij de buurtschouw. Bij wethouder Nico Verlaan vonden zij geen gehoor. Daarom probeerde de fractie het opnieuw, nu de CDA-wethouder is opgestapt en deze portefeuille is overgenomen door hun partijgenoot Peter van Bergen.

Losliggende stoeptegels

Ook Van Bergen gaf Leefbaar slechts gedeeltelijk haar zin. Hij vertelde dat het bij de vroegere buurtschouw vooral ging om zaken als overhangende takken of losliggende stoeptegels. In de nieuwe opzet kiest de gemeente voor een buurtwandeling- of buurtontmoeting van buurtbewoners samen met een enkele ambtenaar.

Peter van Bergen: „Het gaat in de nieuwe aanpak om de ontmoeting tussen buurtbewoners. Hoe wordt de buurt gewaardeerde en hoe kunnen we samen dingen doen voor de buurt? Van de opmerkingen maken we een verslag.”

Na de wandeling welkom

Na afloop van de wandeling komen de betrokkenen ergens bij elkaar en dan pas zijn de raadsleden welkom: „U kunt dan kennis kunnen nemen van wensen, van dingen waar we tegenaan lopen of van ideeën.”

Jan Ammerlaan (Leefbaar Dronten) was blij met deze handreiking: „Dit klinkt goed.” Peter Duvekot (SP) snapte het allemaal niet: „Ga zèlf de wijk in! Ga zèlf de deuren langs!”

Ammerlaan reageert boos

Ammerlaan reageerde boos op de SP: „Dat heeft niets te maken met onze controlerende taak. Dat u langs de deuren gaat en bij iedereen aanbelt geloof ik graag en daar wens ik u veel succes mee.”

De VVD had eerder al gezegd dat zij zelf de wijk in gaan. „Dat maakt het raadswerk leuk”, herhaalde Irene Korting donderdag, „Maar het is ook goed dat dit verder vorm krijgt.”