DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Polikliniek Dronten blijft gewoon open, ondanks faillissement MC IJsselmeerziekenhuizen

Polikliniek Dronten blijft gewoon open, ondanks faillissement MC IJsselmeerziekenhuizen
Polikliniek Dronten
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen is sinds vanmorgen een feit. „Wij weten het nu sinds een half uur en het enige dat ik kan zeggen is dat wij onze werkzaamheden in Dronten onverminderd voortzetten”, zegt Anneke Plette namens ziekenhuis St Jansdal uit Harderwijk in een reactie.

Burgemeester Aat de Jonge zegt over de polikliniek aan het Zwart Water: „Ik heb me laten uitleggen dat wàt er ook gebeurt in Lelystad, het in ieder geval geen gevolgen heeft voor de polikliniek en de dienstverlening in Dronten.”

St Jansdal heeft een jaar of tien geleden de polikliniek in Dronten geopend. Later is ook de MC Groep daar ingetrokken. De polikliniek was tot vandaag een samenwerking tussen de MC Groep, St Jansdal en de huisartsen in de gemeente Dronten.

Licht opschalen

„We huren de ruimte samen. Naar ik aanneem zal het gedeelte van de MC Groep verleden tijd zijn, maar daarover is nog geen duidelijkheid”, stelt de woordvoerster van het ziekenhuis uit Harderwijk, „Voor de mensen die in het St Jansdal onder behandeling zijn, verandert er helemaal niets. Er zal wel licht opgeschaald moeten worden, maar dat gaan we allemaal nog onderzoeken.”

Het nieuws over het faillissement is volgens St Jansdal nog te recent om uitlatingen te doen over het overnemen van patiënten van de MC Groep: „Het is wel zo dat we hier in Harderwijk gisteren en vandaag al veel mensen uit Flevoland hebben gezien. Wat belangrijk is: mensen moeten een verwijzing hebben naar het St Jansdal.”

Onacceptabel

De gemeente Dronten heeft gisteren naar aanleiding van de berichtgeving een verklaring doen uitgaan over de MC Groep. „Wij vinden het onacceptabel dat de continuïteit van de zorg stopt en dat het ziekenhuis uit Lelystad verdwijnt”, schrijft Dronten.

Het statement is ook door de andere Flevolandse gemeenten ondertekend. Burgemeester Aat de Jonge noemt het ‘verdrietig’ dat de voorziening in Lelystad op het spel staat.

Belangrijk dat doorgaat

De burgemeester heeft van GGD-directeur Cees Verdam begrepen dat de polikliniek in Dronten zondermeer doorgaat. „Het is een hele grote, brede polikliniek met heel veel behandelingsmogelijkheden, daar hebben vorige colleges van B en W zich samen met St Jansdal en MC Groep heel erg voor ingezet. Het is voor Dronten heel belangrijk dat die dienstverlening doorgaat.”

De burgemeester constateert dat de Drontenaren jaren geleden meer naar St Jansdal trokken dan naar Lelystad: „Daarna is dat meer in balans gekomen en de laatste tijd zie je weer een extra trek naar het St Jansdal. Dat geeft ook wel de positie van Dronten aan.”

Persbericht MC Groep

De MC Groep heeft vanmorgen het onderstaande persbericht doen uitgaan (letterlijk overgenomen):

MC IJsselmeerziekenhuizen B.V. is vanochtend failliet verklaard door Rechtbank Midden Nederland. Alle medewerkers worden hierover vandaag geïnformeerd.

Tegelijk stellen de zorgverzekeraars onder leiding van Zilveren Kruis geld beschikbaar voor een voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg die in het ziekenhuis te Lelystad en de drie overige locaties te Dronten, Emmeloord en Urk wordt verleend. Hiermee ontstaat ook de mogelijkheid om te onderzoeken welke vormen van zorg in Lelystad en op de drie andere locaties behouden kunnen blijven.

Faillissement

Directe aanleiding voor het vandaag uitgesproken faillissement is dat het ziekenhuis de salarissen niet meer kan betalen. De bewindvoerders Alice van der Schee en Frank Nowee zijn door de rechtbank benoemd tot curatoren.

Zoals gebruikelijk in een faillissement zullen de curatoren alle medewerkers formeel ontslag aanzeggen, met inachtneming van hun opzegtermijn. Het UWV zal op basis van de loongarantieregeling de salarisbetalingen overnemen. De medewerkers worden hier vandaag over geïnformeerd door het UWV.

De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van 2 maanden afgekondigd. Schuldeisers mogen gedurende deze periode goederen die hun eigendom zijn maar die zich in het ziekenhuis bevinden niet ophalen. Schuldeisers worden verzocht om hun vorderingen onderbouwd door bewijsstukken bij de curatoren in te dienen.

Gecontroleerde afbouw

De curatoren hebben met de zorgverzekeraars onder leiding van Zilveren Kruis overeenstemming bereikt dat er geld ter beschikking wordt gesteld om de voortvarende en gecontroleerde afbouw van de zorg in het ziekenhuis en de perifere locaties mogelijk te maken.

Het ziekenhuis wordt dus niet meteen gesloten. Dit brengt rust en garandeert de veiligheid van de zorg voor de patiënten. De curatoren zullen met de medische staf en de zorgverzekeraars een plan voor deze afbouw opstellen.

Tweedelijns zorg

De komende periode wordt ook gebruikt om te onderzoeken welke ziekenhuiszorg in Lelystad behouden kan blijven. De ziekenhuisbesturen in de regio gaan hierover in gesprek met de curatoren en dat zal in overleg gaan met de zorgverzekeraars. Meer informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.

MC IJsselmeerziekenhuizen