DeDrontenaar.nl

Zondag, 9 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Polder-Porque en Klaver werken samen: „Drontense slager met Drontense varkens”

Polder-Porque en Klaver werken samen: „Drontense slager met Drontense varkens”
Ryanna de Boer, Lian van Gijs (Polder-Porque) en Klaas de Wal (Keurslager Klaver) bij de presentatie van hun samenwerking.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Aeres Hogeschool is een halve eeuw gevestigd in Dronten en hield daarom zaterdag open huis voor de Drontenaren. Het was voor student-leerbedrijf Polder-Porque en keurslager Klaver de ideale gelegenheid om hun samenwerking ten doop te houden. „Een Drontense slager die Drontense varkens verkoopt”, glundert slager Klaas de Wal.

De school heeft aan de Wisentweg een eigen boerderij met onder andere een varkensbedrijf. Studenten runnen de boerderij en student-leerbedrijf Polder-Porque vermarkt het vlees. „Het betekent dat wij als studenten de hele keten in eigen hand hebben”, legt Ryanna de Boer uit.

Tien varkens per week

In het verleden verkochten de studenten het vlees zelf, vooral via hun webshop. „Dat ging niet zo hard” , weet De Wal, „Vanaf nu gaan wij het ook verkopen in onze winkel aan Het Ruim en via de horeca.” Hij verwacht er veel van: „Het gaat het om zo’n tien varkens in de week, het hele jaar door.”

Volgens de slager zijn Drontense varkens smakelijker dan varkens van elders: „Natuurlijk! Je hebt minder reistijd, minder transport, dat is alleen maar beter.” Ook benadrukt hij dat de studenten de varkens een goed leven bezorgen: medicijnvrij en volgens de hoogste certificering van de dierenbescherming.

Veel ideeën

Voor de studenten fungeert de keurslager als coach en aanjager: „Ik zorg dat de bal blijft rollen.” Klaas heeft veel ideeën. Een aantal plannetjes heeft hij alvast alvast in de week gelegd bij de studenten, zoals de verkoop van kerstpakketten en het ontwikkelen van een nieuw soort droge worst.

Ryanna de Boer vindt het prachtig om een jaar lang voor Polder-Porque te werken: „Dit past echt bij mij! Het is een hele unieke mogelijkheid om te ontdekken en te proeven hoe een onderneming loopt, om oplossingen te zoeken en innovatieve ideeën uit te werken. Het mooiste is als dit regionaal en lokaal heel bekend gaat worden.”

Aeres Hogeschool Dronten