DeDrontenaar.nl

Maandag, 3 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Plan voor ouderenhuisvesting aan de rand van Dronten: „Waardig ouder worden”

Plan voor ouderenhuisvesting aan de rand van Dronten: „Waardig ouder worden”
Jack en Coby Dekker en Sara den Hertog (v.l.n.r.)
Foto: Eigen foto
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er ligt een heel concreet plan voor 32 wooneenheden voor ouderen aan de rand van Dronten. Het is een initiatief van Sara den Hertog en het echtpaar Coby en Jack Dekker. Zij hebben een businessplan gemaakt, de financiering is rond en ze ondervinden veel sympathie uit de samenleving. „Het wachten is alleen nog op een mooie locatie”, vertelt Coby Dekker-van den Berg over Zorgerf Dronten.

Het idee ontstond toen Coby jarenlang mantelzorger was voor haar vader. „Die kon uiteindelijk niet langer zelfstandig wonen. Hij had 55 jaar in Dronten gewoond, maar in Dronten was voor hem geen plek. Daarom moest hij op zijn 90ste nog verhuizen naar Kraggenburg.”

Landelijke omgeving

In die periode hadden Coby en Jack intensief contact met de thuiszorg en ontmoetten ze Sara den Hertog. Haar droom was om een kleinschalige ouderenhuisvesting te starten in een landelijke omgeving, aan de rand van het dorp. Zoiets is er nog niet in Dronten en daarom hebben ze het met z’n drieën uitgewerkt. Hun motto: ’Waardig ouder worden’.

„Wij vinden dat er juist voor de ouderen een plek moet komen. Mijn vader heeft erg veel voor de gemeenschap gedaan en dan is er in het laatste deel van zijn leven in Dronten geen plek… Deze groep ouderen is vaak al niet meer mobiel en heeft een hele kleine belevingswereld. Hij had in Dronten een heel netwerk om zich heen en dat viel weg. Hij kon in Kraggenburg bijvoorbeeld niet meer naar de kerk, al het vertrouwde viel weg. Als je op je 90ste mòet verhuizen, dat vinden wij heel schrijnend.”

Alles is rond

Het trio heeft een businessplan geschreven. Dat was geen sinecure, want het is een omvangrijke onderneming waarbij behalve de huisvesting ook 24-uurszorg moet worden georganiseerd. Toch is inmiddels alles rond. De afgelopen maanden is de politiek in Dronten benaderd. „Eigenlijk is iedereen heel enthousiast over ons idee. Iedereen zegt: dit heeft Dronten nodig.”

Het plan van Zorgerf Dronten omvat 32 wooneenheden, waarvan 12 zorgstudio’s voor mensen met geheugenproblemen en 10 kleinere appartementen voor eenpersoonshuishoudens met een ‘startende zorgvraag’. „Het onderscheidende is dat wij ook 10 appartementen willen bouwen voor partners, waarvan bijvoorbeeld de één een zorgvraag heeft en de ander mantelzorger is.” Het is de bedoeling dat Sara den Hertog met haar gezin op het erf gaat wonen als zorgcoördinator.

Alleen nog een locatie

Het gaat nu dus nog om het vinden van een goede locatie. De initiatiefnemers stellen dat de keus niet zo groot is. Zelf wonen Jack en Coby Dekker op een agrarisch erf enkele kilometers van Dronten. „Mensen vragen: waarom doe je het niet op jullie eigen erf? Maar dat kan niet, dat is te ver weg. Je moet echt aan de rand van Dronten zitten met dit initiatief, dat is voor de bewoners, de vrijwilligers, voor de omgeving en voor iedereen de beste oplossing.”

Daarbij is onder andere de Rietweg 3, het voormalige pand van GroenRijk, in beeld gekomen. Zorgerf Dronten had voor deze locatie hele concrete plannen. Inmiddels heeft een projectontwikkelaar dat perceel onder voorbehoud gekocht voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Daardoor zit het initiatief voor ouderen nu in de wachtkamer.

Wij-zijdiscussie

„Het zou voor ons een hele mooie locatie kunnen zijn”, zegt Coby Dekker-van den Berg, „Maar wij willen absoluut niet belanden in een wij-zijdiscussie, want wij vinden dat arbeidsmigranten óók een goede een mooie plek nodig hebben. Dat is ook de reden waarom wij absoluut de publiciteit niet opzoeken” (het initiatief voor dit artikel komt van DeDrontenaar.nl - red.). Wel hebben overburen aan De Lopensaet inmiddels een brief aan de gemeenteraad geschreven, waarin zij hun voorkeur voor ouderenhuisvesting uitspreken.

Zorgerf Dronten wacht de ontwikkelingen rond de Rietweg af. Ondertussen kijken ze ook naar alternatieven. Daarbij is bijvoorbeeld de Colijnweg 28 in beeld. „We zijn al superver”, besluit Coby Dekker-van den Berg, „Het is een sociaal-maatschappelijk initiatief en hoe eerder wij kunnen starten, hoe beter het voor Dronten is.”

Mogelijke locaties:

Locatie Rietweg

Locatie GroenRijk

  • Paars: De Lopensaet
  • Rood: de 50 meter zone vanaf de Dronterweg
  • Groen: perceel GroenRijk
  • Blauw: de 80 meter zone vanaf de hoogspanningslijnen
  • Het kaartje geeft een indicatie van de situatie