DeDrontenaar.nl

Woensdag, 23 september 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Pinautomaat Rabobank mag aan De Bolder, maar niet in oranje en blauw

Pinautomaat Rabobank mag aan De Bolder, maar niet in oranje en blauw
De Rabobank wil in Dronten net zoals elders in Flevoland een pinbox plaatsen.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - De Rabobank wil een zogenaamde ‘pinbox’ plaatsen in Dronten, vooral om ramkraken te voorkomen bij het kantoor aan De Rede. Het liefst plaatst de bank die automaat op het Meerpaalplein en bij voorkeur in de bankkleuren oranje en blauw. De gemeente Dronten wil wel meewerken, maar trapt op de rem als het gaat om de locatie en de kleuren.

De drie grote landelijke banken (Rabo, Abn-Amro en ING) gaan samenwerken als het gaat om pinautomaten. In plaats van de bestaande automaten aan de gevels plaatsen ze zogenaamde ‘pinboxen’. Dit zijn vrijstaande gebouwtjes ter grootte van een zeecontainer.

Ramkraken

De belangrijkste reden is de veiligheid, legt Stefan Lohuis van de Rabobank Flevoland uit. Daarbij gaat het vooral om het risico op ramkraken, waarbij doorgaans ook de gebouwen zwaar worden beschadigd.

Een andere reden is volgens Lohuis de hoge kosten: „Niet alleen vanwege de veiligheid, maar ook bijvoorbeeld voor de bevoorrading. Daardoor houdt geen enkele bank het in bijvoorbeeld Swifterbant vol om een geldautomaat te hebben. Als je dat met de drie grote banken samen doet, lukt het in die dorpen wel.”

ING en Abn-Amro

In Dronten loopt de Rabobank op de plannen vooruit. „Want de ING-automaat is verwijderd en de Rabobank-automaat komt te vervallen”, aldus de gemeente, „De Abn-Amro-automaat is niet ideaal gesitueerd met studentenbewoning erboven en minder goede bereikbaarheid voor de geldwagen.”


Marcel Strating van ING Flevoland erkent dat de 24-uurs automaat van zijn bank weg is uit Dronten. Hij voegt er echter meteen aan toe dat ING in het centrum van Dronten nog wel degelijk twee pinautomaten heeft: in de Bruna en in de Albert Heijn.

Niet op Meerpaalplein

De Rabobank had voor de pinbox gevraagd om een locatie op het Meerpaalplein. De gemeente ziet dat niet zitten. „Nu wordt voorgesteld om een pinbox te plaatsen op het parkeerterrein De Bolder, tegenover de Aldi”, schrijven B en W.

De welstandsadviseur had ernstige bedenkingen tegen het gebruik van de kleuren oranje en blauw, die ook in het logo van de Rabobank worden gebruikt. „Deze kleuren zijn zeer in het oog springend in tegenstelling tot de sobere kleuren die gebruikelijk zijn voor het centrum”, aldus B en W. De bank heeft inmiddels toegezegd te willen meewerken aan sobere kleuren.