DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Paul Vermast verbaasd over luchthaven-brief OVDD: „Ik geloof er echt geen barst van”

Paul Vermast verbaasd over luchthaven-brief OVDD: „Ik geloof er echt geen barst van”
Paul Vermast
Foto: ©jennifersauer.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Paul Vermast was de afgelopen week namens GroenLinks de initiatiefnemer van een brief, waarin gepleit wordt voor uitstel van vliegveld Lelystad. De brief werd door de hele gemeenteraad ondertekend. Vermast is onaangenaam verrast door de reactie van Ondernemersvereniging De Driehoek uit Dronten, waarin uitstel juist ‘onaanvaardbaar’ wordt genoemd.

Je hebt de brief van OVDD gelezen. Wat vind je ervan?
Paul Vermast: „Ik heb er met verbazing kennis van genomen. De OVDD heeft kennelijk geen enkel gevoel bij de onrust die er is bij de inwoners en die door de gemeenteraad wordt verwoord.”

Ze benoemen toch die onrust?
„Ja, maar ze doen daar verder helemaal niets mee. Ze zeggen: gas geven. En laat dat nou net het probleem zijn bij vliegtuigen.”

Heb je enig idee wat de overwegingen van OVDD zijn?
„De OVDD lijkt een beetje oogkleppen op te hebben. Het mag alleen leiden tot snelle opening, anders voelen ze zich teruggezet in de tijd. Maar ze willen toch niet beweren dat de gemeenteraad willens en wetens onze gemeente terug zet in de tijd? Wat een onzin! De situatie blijft zoals-ie is, het duurt alleen een paar jaar langer voordat het vliegveld open gaat. Wat mij betreft is het veel paniek om niks.”

De ondernemersvereniging zegt dat de gemeente heeft ingestemd met de adviezen van de Alderstafel…
„Nee, ze zeggen dat de gemeenteraad aan tafel heeft gezeten bij Alders. En dat is pertinent niet waar. De gemeenteraad is altijd heel kritisch geweest over wat er aan die Alderstafel gebeurde. Dat neemt niet weg dat de gemeente Dronten inderdaad heeft ingestemd met het Aldersakkoord in eerste aanleg. Maar daar heeft de gemeente zich twee jaar geleden - uit m’n hoofd gezegd - ook alweer van gedistantieerd.”

En sinds het nieuws over foutieve berekeningen in de MER zou Dronten zich er nog verder van moeten distantiëren?
„Jazeker. En daarom begrijp ik de OVDD niet. Iedere ondernemer weet dat je investeringen moet doen op basis van betrouwbare cijfers en realistische scenario’s. Nou, als er één ding een probleem is in dat hele luchthavendossier…
Ze willen het doordrukken en als er straks enorme overschrijdingen zijn, dan zijn de ondernemers de eersten die zeggen: zie je wel, de overheid kàn dit soort dingen niet. Ik vind het standpunt van de OVDD wel heel erg makkelijk.”

Zelf zeggen ze dat de ondernemers in Dronten er baat bij hebben.
„Volgens mij hebben niet alle ondernemers belang bij die luchthaven. Sterker nog: ik denk dat de meeste leden van de OVDD er géén belang bij hebben. Voor een aantal leden kan het zelfs nadelig zijn, denk maar aan de recreatie-ondernemers. Voor inwoners wordt het vestigingsklimaat er niet beter op en ook dat is niet in het belang van de Dronter ondernemers.”

Toch schrijven zij dat er zelfs voor de kleintjes een positieve impuls van uitgaat…
„Laat ze daar nou eens voorbeelden van geven, want ik geloof er echt geen barst van. Ik heb die concrete voorbeelden in ieder geval nog niet gehoord of gezien.”

Brieven