DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Partij voor de Dieren is nieuw in Dronten en presenteert zich met zwerfvuilactie

Partij voor de Dieren is nieuw in Dronten en presenteert zich met zwerfvuilactie
Kees Kielen
Redactie: M.H.

DRONTEN - Er is sinds kort in Dronten een werkgroep actief van de Partij voor de Dieren. Doel is deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen over vier jaar. Op zaterdag 15 september presenteert de partij zich voor ’t eerst in Dronten met een zwerfvuilactie. DeDrontenaar.nl sprak met initiatiefnemer Kees Kielen.

Sinds wanneer is de Partij voor de Dieren in Dronten actief?
Kees Kielen: „We zijn net begonnen. Met een beperkt aantal mensen - zes om precies te zijn - proberen we de partij voor het voetlicht te krijgen. Omdat we nog zo klein zijn, hebben we dit jaar nog niet meegedaan aan de verkiezingen.”

Wat is jullie doel?
„We willen in ieder geval over vier jaar meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Belangrijk is dat we meer mensen krijgen om een nette lijst en een gedegen fractie te kunnen samenstellen. We willen groeien in aantal leden en actieve leden.”

Wat zijn speerpunten voor de Partij voor de Dieren in Dronten?
„Het vliegveldlawaai van Lelystad Airport. Mensen hebben geen idee wat ze te wachten staat met die laag overvliegende vliegtuigen.”

Dat is nog geen lange lijst…
„ Ik moet ook eerlijk zeggen dat we nog niet zo ver zijn. Maar zwerfafval is natuurlijk ook een punt en we vinden dat je ècht met vuurwerk moet stoppen omdat de dieren daar veel last van hebben. We zijn tegen megastallen; we hebben in Swifterbant een stalbrand gehad en dat moet stoppen. En we willen de biologisch-dynamische boeren in Dronten wat meer in het zonlicht zetten.”

Wat vindt u in z’n algemeenheid van Dronten?
„Er gaat in Dronten al best veel goed, moet ik eerlijk zeggen. Er zijn natuurlijk altijd punten voor verbetering, maar de gemeente Dronten is bijvoorbeeld al heel druk met het elektrisch rijden en de gemeente doet veel aan zwerfvuil.”

Maar u hebt dus ook over ‘punten voor verbetering’?
„Ja, die bomenkap met die essentakziekte had wel wat zorgvuldiger gekund. En we vinden dat je met je handjes van het bos af moet blijven. Wat er langs De West gebeurt, dat is natuurlijk een drama. Kijk eens hoeveel er daar is weggekapt om er een paar kantoorvilla’s neer te zetten… Als je ziet dat er een survivalvereniging is met 250 leden, waar een zandpad naartoe gaat zonder verlichting, waar kinderen in de winter in het donker overheen moeten fietsen. En je ziet dat er voor twintig mensen in een kantoorvilla een hele brede tweebaansweg dwars door een bos wordt gelegd, dan zit daar wel wat discrepantie in. Dat soort punten willen wij aan de orde stellen. Wij zijn een sociale partij, we willen zorgen voor de zwakkeren in de samenleving en daar vallen de dieren ook onder.”

Wat gaan jullie op zaterdag 15 september gebeuren?
„We haken in op de World Cleanup Day, de grootste wereldwijde opruimactie ooit. Door heel Nederland gaan deze dag teams aan de slag en dat wordt gecoördineerd door Plastic Soup Foundation en Nudge.”

Wat is het programma in Dronten?
„We starten ’s morgens om tien uur vanaf het Havenplein, bij de Hema voor de deur. Daarna gaan we anderhalf uur zwerfvuil opruimen, maar brengen ook in kaart wat er nu precies op straat ligt. Dat is waardevolle data. Onze prestaties worden bijgehouden in de app Litterati. Zo wordt er wereldwijd geregistreerd waar zwerfafval ligt.”

Mensen mogen meedoen?
„Natuurlijk. Doe mee, je bent welkom, je krijgt een vuilniszak, grijpstok en handschoenen die beschikbaar zijn gesteld door de gemeente. Het is wel fijn als ze zich van tevoren aanmelden op dronten@partijvoordedieren.nl. We weten dan ongeveer hoeveel mensen we kunnen verwachten.”

Kantoorvilla's

Aanvang: zaterdag 15 september 2018 10:00