DeDrontenaar.nl

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Opvallende besluitvorming rond Havenkwartier: B en W eten van twee walletjes

Opvallende besluitvorming rond Havenkwartier: B en W eten van twee walletjes
Havenkade
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

Er werd gesproken over ‘het mooiste stukje Dronten’. Bedrijven werden met veel gemeenschapsgeld uitgekocht, want de Havenkade - een onderdeel van het Hanzekwartier - moest iets bijzonders worden.

Sinds dit voorjaar weten we beter: het wordt een woonwijk. Niets meer, niets minder.

Interessant

Het wordt vast een mooie wijk. Maar los van het oordeel over de invulling van het Hanzekwartier, zijn twee zaken interessant bij de totstandkoming van de plannen:

Ten eerste is dat de dominante rol van de projectontwikkelaar. Ten tweede de wijze waarop VVD en Leefbaar Dronten het plan door de strot van hun coalitiegenoten D66, GroenLinks en PvdA duwen.

Prestigieus plan

Om met de rol van de projectontwikkelaar te beginnen: de gemeente Dronten presenteerde twee jaar geleden samen met Van Wijnen een prestigieus plan voor de omgeving van de Havenkade. Er zou een boulevard komen met horeca, een hotel, dienstverlening en woningen.

Dit voorjaar werd duidelijk dat Van Wijnen haar eigen koers voer. Zij publiceerden een plan voor een ordinaire woonwijk met 141 woningen. „Hoe kan dat nou?”, wilden VVD en GroenLinks in de gemeenteraad weten. „Er ligt nog helemaal niets vast”, beweerde CDA-wethouder Nico Verlaan glashard.

Weinig te vertellen

Van Wijnen trok zich niets aan van de ambities van de gemeente. Nota bene in het gemeentehuis begon de projectontwikkelaar in mei doodleuk met de verkoop van haar 141 woningen. Toen werd duidelijk: de gemeente Dronten heeft weinig te vertellen en mag hooguit meepraten over de kleur baksteen.

Zeven maanden nadat Van Wijnen startte met de verkoop, stuurden B en W het definitieve plan voor de wijk naar de gemeenteraad. Het was één op één het plan van Van Wijnen.

Raadsleden die kritische vragen durfden te stellen, werden gerustgesteld met de mededeling: als iemand een kroeg wil beginnen in zijn rijtjeswoning, dan màg dat. Alsof de buren daarmee straks zonder slag of stoot akkoord gaan.

Politieke realiteit

Zoals bekend heeft Dronten sinds kort een nieuwe coalitie. Na het opstappen van twee CDA-wethouders is het CDA twee maanden geleden door VVD en Leefbaar Dronten bij het grof vuil gezet. Sindsdien wordt de gemeente bestierd door 6 fracties. Die nieuwe politieke realiteit heeft geleid tot koerswijzigingen, zoals bij vliegveld Lelystad en het ongeoorloofd grondgebruik.

In het dossier Havenkade wordt de nieuwe coalitie opeens achteloos terzijde geschoven. Meer dan de helft van de coalitiegenoten van wethouder Ton van Amerongen zien de versoberde woonwijk helemaal niet zitten, zo bleek vorige week. Toch zet de VVD-wethouder het plan door.

Oud vriendje

Het wordt donderdag in de gemeenteraad slikken of stikken voor de tegenstanders. De wethouder negeert de bedenkingen van zijn nieuwe vrienden in de wetenschap dat hij ook nog een ‘oud’ vriendje heeft.

Het ontwerp voor de woonwijk is onder een opgestapte CDA-wethouder tot stand gekomen. Het CDA houdt de nalatenschap van haar wethouder in ere en is vóór het plan Van Wijnen. Met hulp van het CDA heeft het college (ofwel VVD en Leefbaar Dronten) tòch nog een meerderheid in de gemeenteraad.

In sommige dossiers volgt het college dus de lijn van de nieuwe coalitie, als dat beter uitkomt wordt opeens de oude coalitie van stal gehaald. Daaruit kun je concluderen: B en W eten van twee walletjes.

Maarten Heijenk

Column