DeDrontenaar.nl

Zaterdag, 15 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Oproep Lichtjestour: „Neem ouderen mee en laat ook hen genieten van antieke trekkers”

Redactie: M.H.

DRONTEN - Er melden zich nog steeds nieuwe deelnemers aan voor de Lichtjestour: vrijdag in Biddinghuizen, zaterdag in Swifterbant en volgende week zaterdag in Dronten. Daaronder bevinden zich veel antieke trekkers. De organisatie roept daarom de inwoners op om vooral ouderen mee te nemen naar de optocht.

„Er komen verschillende trekkers uit de beginperiode van Oostelijk Flevoland”, aldus de organiserende stichtingen in de drie dorpen, „De mensen die met deze trekkers gewerkt hebben, zijn de ouderen van nu. Die wonen meestal niet meer op de boerderij, maar bijvoorbeeld in De Regenboog. Onze oproep is dan ook: neem die ouderen mee en laat ook hen genieten van deze antieke trekkers! En vergeet de eenzame mensen om je heen niet!”

Drie dorpen samen

De Lichtjestour is een gezamenlijk evenement van STADronten, De Klokbeker en De IJsvogel. „We doen het ècht met de drie dorpen samen”, melden zij trots. Opvallend is dat zich ook deelnemers van buiten de gemeente Dronten aanmelden: „Die hebben waarschijnlijk via vrienden en bekenden van de Lichtjestour gehoord.”

Bij de aanmeldingen zijn leuke motivaties vermeld: „De een heeft het van een vriend gehoord en lijkt het ‘monsterlijk’ om een keer mee te rijden. De ander heeft de trekker gekocht, waarop hij zelf heeft leren rijden en waarop hij het nu zijn kinderen leert.”

Opvallende verhalen

Onder de deelnemers bevinden zich tal van antieke trekkers met een opvallend verhaal. Zo rijdt Dooitze Zwart uit Swifterbant mee met een Holder B25. Deze is in 1971 door Weevers verkocht aan de Broekemahoeve en is via allerlei omzwervingen bij Zwart beland. De heer Bosma uit Dronten is aanwezig met een Case International 1455XL.

Onder de deelnemers ook diverse familiebedrijven: „En gelukkig ook een dame. Zij wil later verder in de bloemen, wil het bedrijf van haar ouders overnemen en volgt nu een studie bloembollenteelt in Hoorn.”

Lichtjestour