Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

Opnieuw een ree gedood door loslopende hond, nu in het Wisentbos in Dronten

Opnieuw een ree gedood door loslopende hond, nu in het Wisentbos in Dronten
De dode ree in het Wisentbos.
Foto: Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek

DRONTEN - De Omgevingsdienst en Staatsbosbeheer zijn het zat. Enkele weken geleden plaatsten ze al een oproep aan hondenbezitters om hun honden aan te lijnen in natuurgebieden in Flevoland. Aanleiding waren de opgejaagde en zelfs dode wilde dieren in de bossen. Deze week ging het opnieuw mis: nu in het Wisentbos in Dronten.

Op de sociale media hebben de opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) een foto geplaatst van een dode ree. ,,Helaas wéér een slachtoffer door een loslopende hond’’, staat erbij vermeld. ,,Dit kan niet de bedoeling zijn genieten van de natuur’’, zegt Jolanda Scholten van OFGV in een toelichting.

Reeën

De oproep van twee weken geleden had ook al te maken met reeën. In Zeewolde was toen een ree gedood door een loslopende hond en in Lelystad was een ree in de vaart beland na te zijn opgejaagd door een hond. Deze ree kon nog worden gered.

,,Veel natuurgebieden zijn opengesteld voor hondenbezitters, mits de hond is aangelijnd’’, aldus de oproep van OFGV en Staatsbosbeheer, ,,In de praktijk komt het echter heel vaak voor dat mensen hun hond los laten lopen. Op zich niets mis mee zolang een hond geen andere dieren opjaagt, verwondt, vangt of zelfs doodt. Gebeurt dit wel dan is dit volgens de wet natuurbescherming strafbaar.’’

Ernstig verstoren

,,Mensen beseffen vaak de gevolgen niet als hun hond achter andere dieren aangaat’’, schrijft natuurtoezicht van OFGV, ,,Dit kan de leefomgeving ernstig verstoren soms met de dood als gevolg. Door het opjagen van deze dieren zien we vaak dat ze zich klem lopen in rasters of in paniek de weg oversteken.’’

Opjagen levert voor wilde dieren ook stress op en de kans bestaat dat ze hun jongen afstoten: ,,Dit kan allemaal niet de bedoeling zijn. Bovendien is het strafbaar.’’

Boete

De opsporingsambtenaren zijn momenteel in de Flevolandse bossen extra alert op loslopende en jagende honden. Als iemand betrapt wordt, krijgt-ie een boete.

,,Wordt een wild beest doodgebeten door je hond dan gaat het zelfs via het Openbaar Ministerie'', waarschuwt de Omgevingsdienst.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo