DeDrontenaar.nl

Woensdag, 12 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ook luchtvaart maakt bezwaar tegen Windplan Groen: veiligheidsrisico’s voor Lelystad

Ook luchtvaart maakt bezwaar tegen Windplan Groen: veiligheidsrisico’s voor Lelystad
Vliegveld Lelystad
Foto: maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Windplan Groen leidt volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart tot veiligheidsrisico’s voor de luchtvaart vanuit onder meer Lelystad Airport. De luchtvaartvereniging heeft daarom bezwaar aangetekend tegen het windplan en gaat dat vrijdag toelichten bij de Raad van State.

Er gaat vrijdag een hele batterij aan bezwaarmakers naar Den Haag. Stuk voor stuk gaan zij hun zaak tegen Windplan Groen bepleiten. Onder de hen bevinden zich inwoners van de dorpskernen van Biddinghuizen en Ketelhaven, maar ook bewoners van het buitengebied en Zweefvliegclub Flevo.

Veertien partijen

Windkoepel Groen is een collectief van ondernemers die ieder een deel van het windpark uitvoeren. Zij willen 90 windmolens bouwen, het merendeel met een hoogte van 249 meter.

Tegen de diverse uitspraken van de overheid komen veertien partijen in beroep bij de Raad van State. De veertien partijen voeren veel verschillende bezwaren aan.

Oude molens verwijderen

Zo is volgens een aantal bezwaarmakers afgesproken dat voor elke nieuwe windturbine in Flevoland twee oudere windturbines verwijderd moeten worden. Omdat het plan gepaard gaat met de sloop van 98 bestaande windturbines, hadden er volgens hen hoogstens 49 nieuwe windturbines mogen worden gebouwd, in plaats van 90.

Verder maken veel bezwaarmakers zich zorgen over geluids- en schaduwoverlast. Ook voeren ze aan dat de windturbines de beschermde natuur in het Ketelmeer en Vossemeer aantast. Anderen wijzen op geluidsoverlast in het stiltegebied Roggebotzand.

Windplan Groen