DeDrontenaar.nl

Maandag, 10 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ook B en W van Dronten pleiten nu voor uitstel van uitbreiding vliegveld Lelystad

Ook B en W van Dronten pleiten nu voor uitstel van uitbreiding vliegveld Lelystad
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - B en W van de gemeente Dronten pleiten voor uitstel van de uitbreiding van vliegveld Lelystad. Het college wil dat eerst het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. Dronten schrijft dit in een brief aan de Alderstafel.

„Wij maken ons - evenals vele anderen in Flevoland, Overijssel en Gelderland - ernstige zorgen over aantasting van de kwaliteit van onze leefomgeving als gevolg van de geplande uitbreiding van Lelystad Airport”, aldus de brief.

Winst uiterst gering

„Wij kunnen het helaas niet anders zien dan dat de feitelijke winst voor onze gemeente uiterst gering is”, klagen B en W, „De winst voor onze gemeente valt geheel in het niet wanneer deze wordt afgezet tegen alle nadelige gevolgen die de uitbreiding van Lelystad Airport voor onze leefomgeving zal hebben.”

Volgens B en W is de besluitvorming onzorgvuldig en niet transparant geweest. „Er komen steeds meer verontrustende zaken aan het licht.” Daarbij worden de laag overvliegende vliegtuigen genoemd, de onjuistheden in de milieu effect rapportage (MER) en de erkenning van voormalig staatssecretaris Dijksma dat er te weinig deskundige ambtenaren zijn.

Aan afspraken getornd

Ook wordt er gewezen op de verklaring van piloten en luchtverkeersleiders dat een verdere uitbreiding gevaren met zich meebrengt. Tenslotte vreest het gemeentebestuur dat de aan de Alderstafel gemaakte afspraken over bijvoorbeeld het aantal vliegbewegingen, de nachtvluchten en het ontzien van woonkernen wordt getornd.

Zoals eerder aangekondigd beëindigt Dronten haar medewerking aan de Alderstafel. B en W zijn van mening dat daarmee de belangen van de gemeente Dronten en haar inwoners beter kunnen dienen.

GroenLinks

GroenLinks-fractievoorzitter Paul Vermast is blij met de brief: „Hiermee erkent het college wat wij al vele jaren roepen: de luchthaven zal voor Dronten niet meer betekenen dat herrie, stank en overlast. Het college neemt nu -eindelijk- de enig juiste positie in."

Brief aan Alderstafel