DeDrontenaar.nl

Dinsdag, 11 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ondernemers Suydersee gaan volgens CDA hun boekje te buiten

Ondernemers Suydersee gaan volgens CDA hun boekje te buiten
DOES houdt zich bezig met activiteiten in Suydersee.
Foto: ©maartenheijenk.nl (archieffoto)
Redactie: M.H.

DRONTEN - De stichting DOES, die de reclamebelasting van de ondernemers uit het centrum van Dronten beheert, gaat volgens het CDA haar boekje te buiten. De stichting moet zich volgens gemeenteraadslid Ferdinand Zomerman uitsluitend bezighouden met activiteiten in Suydersee. DOES doet echter ook aan belangenbehartiging.

De nieuwe stichting Dronter Ondernemersfonds Evenementen Suydersee (DOES) is in het leven geroepen om de levendigheid in het winkelcentrum te waarborgen. Daartoe krijgt de stichting jaarlijks 195.000 euro subsidie van de gemeente. Dit geld wordt door de ondernemers zelf opgehoest middels de reclamebelasting.

Daarnaast is ook de ‘oude’ winkeliersvereniging nog steeds actief. Zij zijn bedoeld voor de belangenbehartiging. Bij de start van DOES zou deze vereniging haar contributie verlagen naar 1 euro per jaar.

Vermenging van belangen

„Wij constateren een vermenging van belangen”, zei Zomerman (CDA) tijdens de behandeling van de gemeentelijke jaarstukken. DOES doet in zijn ogen ook aan belangenbehartiging.

„Het loopt inderdaad door elkaar en dat nemen wij mee in onze gesprekken met DOES”, reageerde wethouder Dirk Minne Vis. „Maar we hebben daar geen zeggenschap in.”

Besteding van belasting

Dit laatste verwonderde de heer Zomerman. Hij verkeerde in de veronderstelling dat de gemeente invloed kan uitoefenen op de besteding van de reclamebelasting.

Dirk Minne Vis antwoordde dat DOES haar activiteitenprogramma voorlegt aan de gemeente: „Wij toetsen dat, maar we hebben het niet voor het zeggen. We kunnen hooguit zeggen: we vinden dat en dat onwenselijk.”