DeDrontenaar.nl

Donderdag, 13 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Ondernemers in zwaar weer, ook in Dronten: „We krijgen allerlei alarmerende berichten”

Ondernemers in zwaar weer, ook in Dronten: „We krijgen allerlei alarmerende berichten”
Martien Hermans (voorzitter OVDD)
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Het bedrijfsleven heeft het moeilijk tijdens de coronacrisis. Dat is in Dronten niet anders dan landelijk, weet voorzitter Martien Hermans van ondernemersvereniging De Driehoek. De OVDD heeft verschillende ideeën om haar leden te helpen: „Daar zijn we als bestuur heel druk mee.”

In hoeverre ben je op de hoogte van de situatie in het Drontense bedrijfsleven?
Martien Hermans: „Als OVDD hebben wij goed en frequent contact met onze achterban. Van daaruit krijgen we allerlei alarmerende berichten. Het hangt een beetje van de sector af hoe ernstig die berichten zijn. Maar het is in Dronten natuurlijk niet veel anders dan wat er landelijk gebeurt. Met name de horeca heeft er heel veel last van, net als bijvoorbeeld sommige sectoren in de transport. Daar moeten ondernemers echt heel inventief worden om het hoofd boven water te houden.”

Zijn er bedrijven die op omvallen staan?
„Ik heb daar nog geen concrete gevallen van gehoord. Maar er zijn vast bedrijven die heel snel in de problemen komen. De horeca is daar een voorbeeld van, die hebben daar heel veel last van. En daar zie je ook weer veel creativiteit, zoals Thuis dat nu maaltijden thuis aflevert. Dat is dan ook wel weer mooi om te zien.”

Kunnen jullie als OVDD iets betekenen voor die ondernemers?
„We zijn op dit moment in ieder geval bezig met de gemeente of we uitstel van belastingen kunnen krijgen. Daar heb ik zondag al overleg over gehad met wethouder Irene Korting. Ik hoop dat de gemeente het voorbeeld van andere gemeenten in Nederland volgt en ruimhartig zal zijn met het opschuiven van betalingsverplichtingen. En eerlijk gezegd verwacht ik dat ook wel.”

De ministers Wiebes, Hoekstra en Koolmees hebben een heel pakket aan steunmaatregelen voor bedrijven aangekondigd. Hoe heb jij daar naar gekeken?
„Ik vond het een goed verhaal. Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s waaruit gekozen moet worden en dat maakt het lastig om de goede te kiezen. Ik zie wel uitgebreide steunmaatregelen voor ondernemers en procedures die vereenvoudigd worden. Natuurlijk, dat is niet allemaal vandaag geregeld, zo werkt het nu eenmaal niet. Maar ik vind dat er een ruimhartig beleid gevoerd wordt richting ondernemers.”

Kunnen we de komende periode nog initiatieven verwachten van de OVDD?
„We zijn aan het kijken of we een platform voor onze leden op kunnen richten. Leden voor leden, hoe kunnen leden elkaar helpen?”

Hoe moet zo’n platform er uitzien?
„Ik heb zelf belastingadviseur en ik ben best bereid om telefonisch consult te doen met een lid dat daar even over wil sparren. Dan kan ik direct misschien niet heel veel doen, maar ik kan wel even een klankbord zijn, een steuntje geven. Toen ik dat voorstelde op de App, zei meteen een ander bestuurslid: dat wil ik ook wel doen op mijn terrein. En toen hebben we gezegd: als je dat breder over ondernemers in Dronten trekt, dan kunnen we elkaar als ondernemers waarschijnlijk heel goed helpen. Dat is een idee dat leeft en we kijken of we dat kunnen uitrollen. En zo zijn er meer ideeën, daar zijn we als bestuur heel druk mee.”

Wat merk je van de crisis in je functie van belastingadviseur?
„Ik ben aan het lobbyen om ervoor te zorgen dat de termijn voor de belastingaangifte wordt verschoven. Daar ben ik vroeger als voorzitter van de NOAB (de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen - red.) ook mee bezig geweest. Die termijn loopt nu op 1 mei af en ik pleit ervoor om daar 1 september van te maken. Ik heb wel begrepen dat er iets gebeurt, maar er zijn nog geen berichten over naar buiten gekomen.”

Waarom is die termijn zo belangrijk?
„Het is een zorg die ik heb, met name voor oudere mensen die steun nodig hebben op het gebied van belastingaangifte. Dat kan op het ogenblik niet. Ik heb zelf ook veel afspraken af moeten zeggen. Om die mensen te helpen, maar eigenlijk voor heel Nederland, mòet die aangiftetermijn eigenlijk verlengd worden.”

Coronavirus

Berichten van/voor het bedrijfsleven in gemeente Dronten: