Onderdeel van BrugMediaDagelijks online, elke 2e maandag van de maand op je deurmat in de gemeente DrontenUPLOAD HIER
uw eigen nieuws
op onze nieuwssite!
<< Ga terug

OFW en gemeente gaan studenten verleiden om te verhuizen uit Dronten-Noord

OFW en gemeente gaan studenten verleiden om te verhuizen uit Dronten-Noord
Truus Sweringa (rechts) en Nico Verlaan (tweede van rechts) ondertekenen de afspraken.
Foto: ©maartenheijenk.nl

DRONTEN - Oost Flevoland Woondiensten (OFW) geeft in haar nieuwbouwprogramma prioriteit aan studentenhuisvesting. Mogelijk komen OFW, de Aeres Hogeschool en de gemeente Dronten het komend voorjaar al met concrete plannen voor de bouw van 50 studentenkamers. OFW stelt daarbij wel als eis dat de gemeente de bestaande kamerverhuurders strenger gaat controleren.

Doel van de nieuwbouw moet zijn dat studenten een alternatief krijgen en daardoor langzaam maar zeker verdwijnen uit de woonwijken. Daarbij gaat het met name om Dronten-Noord (Morinel, Oeverloper, Grutto).

Grenzen stellen

OFW beseft dat studenten alleen verhuizen als andere huurders zich aan leefbaarheidsregels moeten houden. ,,Want een woning met tien studenten is heel goedkoop, dat snap ik ook wel’’, legt OFW-directeur Truus Sweringa uit, ,,Dat is tegen onze norm en daartegen kunnen wij nooit concurreren. Dat betekent dat wij altijd duurder zijn.’’

Sweringa vindt daarom dat er grenzen moeten worden gesteld aan bestaande studentenwoningen: ,,Het is de taak van de gemeente om daarin te sturen.’’

Wethouder Nico Verlaan heeft die handschoen opgepakt. Hij heeft OFW nadrukkelijk toegezegd in te zetten op het beperken van het aantal studentenwoningen in woonwijken. De gemeente kijkt daarbij vooral naar veiligheid, bewoonbaarheid en een goede spreiding.

Verhuurders corrigeren

De wethouder kondigt ook aan dat de gemeente kamerverhuurders gaat aanpakken: ,,U vraagt aandacht? Dan krijgt u aandacht! Dat kan positief zijn, dat kan vervelend zijn en dat kan corrigerend zijn.’’

De verhuurders hebben volgens Verlaan een economisch belang. Daarom rekent hij erop dat zij willen meewerken aan het maken van afspraken. ,,Een goed verhuurder is in staat om zijn bewoners aan te spreken op bepaald gedrag. Een goed verhuurder kan regels opnemen in de verhuurovereenkomst. Dat doet OFW ook.’’

Leefbaarheid

Behalve nieuwbouw en handhaving zoekt de wethouder de oplossing voor de problemen rond de studentenhuisvesting ook in maatregelen op het gebied van leefbaarheid. De gemeente gaat investeren in pogingen om het gedrag van bewoners te beïnvloeden. In het eerste kwartaal van 2017 start daarvoor een proef.

Bij die pilot gaan wijkmedewerkers van de gemeente, OFW en de politie regelmatig rond de tafel zitten. Ook maatschappelijk werk schuift daarbij aan. Nico Verlaan hoopt ook op de medewerking van bewonersverenigingen.

,,Het is moeilijk om je als overheid uit te spreken over het gedrag van mensen’’, aldus de wethouder. Met een nieuwe wet over bewonersoverlast in de hand wil hij dat in Dronten-Noord toch proberen.

StudentenhuisvestingOp de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo