DeDrontenaar.nl

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Nico Bobeldijk begint èn eindigt zijn militaire carrière in een pantserwielvoertuig

Nico Bobeldijk begint èn eindigt zijn militaire carrière in een pantserwielvoertuig
Nico Bobeldijk met zoon Sean, die normaal ook zijn bijrijder is in het pantserwielvoertuig.
Foto: Willem Feiken
Redactie: M.H.

BIDDINGHUIZEN - Nico Bobeldijk had er wel rekening mee gehouden dat er vandaag iets bijzonders zou gebeuren bij zijn afscheid na ruim 40 jaar als beroepsmilitair. Maar toen er drie pantserwielvoertuigen de straat in Biddinghuizen in kwamen rijden, was hij toch even van zijn stuk gebracht.

„Je had zijn gezicht moeten zien… geweldig”, glundert Julia Bobeldijk, Nico’s echtgenote. „Ik heb het niet zien aankomen”, erkent de hoofdpersoon.

DAF YP-408

De majoor werd in een tankoverall gehesen en kreeg de opdracht om de DAF YP-408 zelf terug te rijden naar de kazerne. Met dat laatste ritje was de het verhaal rond. Als chauffeur reed hij namelijk in zijn beginjaren in hetzelfde pantserwielvoertuig.

Tegenwoordig zet Defensie deze voertuigen in als rekwisieten. Bobeldijk regelt de coördinatie daarvan en rijdt zelf in de YP-408 op bijvoorbeeld veteranendagen.

Toespraken

Bij aankomst op de kazerne werd hij vanmiddag verwelkomd met doedelzakmuziek. Er volgde een afscheidsreceptie met toespraken en het vaarwel werd afgesloten met een diner.

„Het geeft een tweeledig gevoel”, zegt Bobeldijk over zijn functioneel leeftijdsontslag, „Je gaat een nieuw leven tegemoet, maar je laat een ander leven achter je.”

Zeven keer uitgezonden

De inwoner van Biddinghuizen genoot een belangrijk deel van zijn opleiding in de Verenigde Staten. Hij is zeven keer uitgezonden geweest naar Libanon, Joegoslavië, Pakistan, Afghanistan, Burundi, Irak en Soedan.

De laatste jaren was hij adviseur preventieve gezondheidszorg voor defensie. „Ik kijk er met heel veel plezier en voldoening op terug.”

Hechte vriendschappen

„Wat ik het meest ga missen zijn de hechte vriendschappen die je gesmeed hebt in die veertig jaar”, vertelt Nico Bobeldijk.

„Die vriendschappen zijn uitzonderlijk, juist vanwege het feit dat je militair bent en met collega’s in bijzondere omstandigheden gebracht wordt. Daardoor ontstaan er bijzondere en hechte banden. Die mensen waren er vandaag allemaal en dus is het voor mij een uitzonderlijke dag geweest.”