DeDrontenaar.nl

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Muisstil op begraafplaats bij voorlezen namen 40 overleden kinderen

Muisstil op begraafplaats bij voorlezen namen 40 overleden kinderenMuisstil op begraafplaats bij voorlezen namen 40 overleden kinderenMuisstil op begraafplaats bij voorlezen namen 40 overleden kinderenMuisstil op begraafplaats bij voorlezen namen 40 overleden kinderenMuisstil op begraafplaats bij voorlezen namen 40 overleden kinderen
Redactie: M.H.

DRONTEN - De tweede editie van de wereldlichtjesdag op begraafplaats De Wissel was vanavond een emotionele bijeenkomst met ruim 150 aanwezigen. Vooral tijdens het oplezen van de namen van 40 overleden kinderen was het muisstil.

Wereldlichtjesdag is een wereldwijde herdenking van overleden kinderen. In Dronten heeft Volatus Uitvaartzorg vorig jaar het initiatief genomen om mee te doen aan deze dag. ,,En daar komen we niet meer vanaf’’, beseft Karin Hofstede, ,,Het wordt als waardevol ervaren, dus we gaan er voor àltijd mee door!’’ Volatus werkte voor de bijeenkomst van vanavond samen met Monuta, Yarden, StudioTof en begraafplaats De Wissel.

Vredeslicht

Vanaf de poort van de begraafplaats hadden vrijwilligers een koord van lichtjes aangestoken. Het publiek werd verwelkomd met muziek van een trombonist van harmonie De Eendracht. Uitgerekend op de dag van wereldlichtjesdag was het vredeslicht vandaag aangekomen bij de Flevo-Scouts en Karin Hofstede vertelde over de betekenis hiervan.

Daarna was het de beurt aan burgemeester Aat de Jonge, die op indrukwekkende wijze sprak over het schouder-aan-schouder staan. Aansluitend werd voor alle overleden kinderen tegelijkertijd een kaarsje aangestoken, waarna de veertig namen werden voorgelezen.

Mooie en moeilijke momenten

Anne-Pien van Wees zong a capella het nummer Prestigious Child en één van de ouders sprak daarna over haar persoonlijke verdriet. Martine de Jong slaagde erin de andere ouders iets mee te geven over zowel de mooie als de moeilijke momenten die zij meemaakt.

Na afloop werd er warme chocolademelk geschonken. Daarbij viel het op dat alle ouders het moment op hun eigen manier beleefden. Waar de een onmiddellijk omdraaide en naar huis ging, bleef de ander nog even napraten. Dat is precies wat de organisatie voor ogen had: ieder geeft op eigen wijze invulling aan het verdriet over een overleden kind. 

,,Al help je er maar één ouder mee, dan is het al de moeite waard’’, besluit Karin Hofstede.