DeDrontenaar.nl

Donderdag, 6 augustus 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Mieke Breemhaar slaat op haar verjaardag eerste paal voor de vierde kantoorvilla

Mieke Breemhaar slaat op haar verjaardag eerste paal voor de vierde kantoorvilla
Mieke Breemhaar slaat de eerste paal.
Foto: Foto SteijgerComm
Redactie: M.H.

DRONTEN - Op haar verjaardag heeft Mieke Breemhaar uit Dronten vanmorgen de eerste paal geslagen voor de vierde van vijf kantoorvilla’s, die door de firma Mac3Park worden gebouwd langs De West in Dronten. DeDrontenaar.nl sprak met echtgenoot Meine Breemhaar, eigenaar van Mac3Park.

Rond de tijd dat de ene kantoorvilla klaar was, ging tot nu toe steeds de eerste paal voor de volgende villa de grond in. Waarom zit daar nu een half jaar tussen?

Meine Breemhaar: „Daar zijn twee redenen voor. De belangrijkste is het overlijden van de architect van deze villa’s. Die is in april plotseling op 59-jarige leeftijd overleden, net in de fase dat we met het ontwerp van deze villa bezig waren. Vervolgens ontstond het idee om de paal in de grond te slaan op de verjaardag van mijn vrouw. En dat is vandaag. Deze villa wordt naar haar vernoemd, zij slaat de eerste paal, zij legt straks de eerste steen.”

Is het ontwerp ongeveer hetzelfde als bij de vorige drie kantoorgebouwen?
„Het zijn allemaal broertjes en zusjes, maar er zit wel altijd verschil in op detailniveau. Er komt in deze vierde bijvoorbeeld geen balkon, omdat mijn vrouw niets met balkons heeft. Zij heeft inspraak gehad in het ontwerp. De make-up van het gebouw is anders dan de andere drie, maar het principe is hetzelfde.”

Is al bekend wie de huurder of koper wordt?
„Nee.”

U zit daar niet over in?
„De derde villa wordt in z’n geheel gehuurd door OTC Organics en pas halverwege de bouw zijn we met OTC in gesprek geraakt. Ik verwacht dat het deze keer ook zo gebeurt. Het is vaak: zien doet kopen of zien doet huren.”

Het einde van het hele project van vijf kantoorvilla’s komt in zicht. Heeft Mac3Park al nieuwe plannen voor Dronten?
„Toevallig ben ik net met iets in Dronten bezig, maar dat is een koopproject. Het zou zomaar kunnen dat we in de toekomst in Dronten weer wat gaan doen. Weet je: we hebben dit jaar vier of vijf bedrijven overgenomen, terwijl we dat aan het begin van het jaar nog niet van plan waren. Ik heb net het voormalige euro-depot van de Nederlandsche Bank in Lelystad gekocht en we hebben in Kampen een groot kantoorpand gekocht. Dat zat een paar maanden geleden ook nog niet in de planning. Zo ontwikkelen de dingen zich bij ons vaak gaandeweg. Er gebeurt heel veel, binnenkort bijvoorbeeld in Doha, Shanghai en Singapore, dat gaat zo snel dat we ons geen zorgen maken over een huurder voor de vierde villa in Dronten en ook niet voor de vijfde. Dat komt wel goed.”

Is dit een heugelijke dag voor Dronten?
„Dat denk ik wel. Ik merk dat de reacties op de villa’s steeds positiever worden. Ook mensen van buiten Dronten vinden deze kantoren op weg naar het centrum van Dronten een aangename verrassing. Van heel veel vroegere tegenstanders hoor je nu: het valt me toch wel mee, het ziet er goed uit, netjes, mooi en met een goede uitstraling. Dus ik zie het als een positieve ontwikkeling voor Dronten.”

Rick Dijkstra

Namens Mac3Park is Rick Dijkstra projectleider bij de bouw van de vierde kantoorvilla tussen de Eskimolaan en De West.

Wat kunt u vertellen over het ontwerp van kantoorvilla nummer vier?
Rick Dijkstra: „Ze zijn allemaal familie van elkaar. In het ontwerp wijken ze enigszins af, maar in de basis zijn ze allemaal hetzelfde. Dus: zelfde steengebruik, zelfde glasgebruik. Deze villa is eigenlijk een afgeleide van villa 1 met wat kleine aanpassingen.”

Welke aanpassingen doelt u dan op?
„De belangrijkste is dat op de eerste verdiepingen de betonnen elementen eruit zijn gehaald. Die worden hier helemaal van glas gemaakt. Het middenstuk wordt volledig van glas, zodat de bovenste verdieping lijkt te zweven.”

Sinds de bouw van de eerste kantoorvilla in 2015 zijn er op het gebied van duurzaamheid ook allerlei ontwikkelingen. Zijn er aanpassingen op dat gebied?
„Technisch zijn ze in de basis allemaal hetzelfde. Ook bij de eerste gold al dat er géén gas in zit. Ze zijn dus allemaal volledig elektrisch. Verder zit er een warmtepompsysteem in, waardoor het duurzaam is qua verwarming in de winter en koelen in de zomer.”

Kantoorvilla's