DeDrontenaar.nl

Donderdag, 2 juli 2020

Dagelijks online, elke 2e woensdag van de maand op je deurmat in de gemeente Dronten

Meerderheid van nieuwe gemeenteraad ziet geen plek voor CDA in college van B en W

Meerderheid van nieuwe gemeenteraad ziet geen plek voor CDA in college van B en W
Alleen CDA (voorgrond links) en SP (voorgrond rechts) zien een plek voor het CDA in B en W.
Foto: ©maartenheijenk.nl
Redactie: M.H.

DRONTEN - Zes van de acht fracties in de vorige maand gekozen gemeenteraad vinden dat er geen plek is voor het CDA in het nieuwe college van B en W. Dat blijkt uit de zojuist gepubliceerde verslagen van de gesprekken met informateur Harry ter Braak. De informateur geeft daarom het advies om te kijken naar de mogelijkheden voor een college van VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie.

Na de gebeurtenissen van een half jaar geleden, toen de twee CDA-wethouders opeens opstapten, is het vertrouwen in de christen-democraten binnen de gemeenteraad nog steeds ver te zoeken. „Herstel kost tijd”, heeft Leefbaar Dronten tegen de informateur gezegd.

De VVD is sinds de verkiezingen de grootste partij in de gemeenteraad. Zij zien samenwerking met de tweede partij - het CDA - niet zitten, onder andere omdat deze partij geen afstand heeft genomen van het vertrek van haar twee wethouders. ChristenUnie, GroenLinks, D66 en PvdA zijn het daarmee eens. Alleen de SP vindt dat het CDA niet moet worden buitengesloten.

Drie partijen

Zelf heeft het CDA aangegeven deel te willen uitmaken van B en W. De formateur neemt dat advies niet over en komt uit bij een college van VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie. Zij hebben gedrieën 14 van de 27 zetels in de raad. „De VVD wil met 1 stem meerderheid de uitdaging aangaan”, aldus het verslag van de informateur.

Leefbaar Dronten en ChristenUnie zien de samenwerking met de VVD eveneens zitten. Ook wat hen betreft hoeft er niet perse een vierde partij bij. Wordt er toch voor een vierpartijencoalitie gekozen, dan hebben LD en CU een voorkeur voor GroenLinks.

GroenLinks

GroenLinks ziet zichzelf ook als meest voor de hand liggende vierde partij, maar dat zegt ook D66 van zichzelf. De SP beveelt een coalitie van VVD, CDA, GroenLinks en henzelf aan. Zij vinden Leefbaar Dronten geen logische partner. De PvdA wordt door niemand genoemd als mogelijke coalitiepartij, ook niet door henzelf.

Harry ter Braak adviseert de gemeenteraad om een VVD-formateur aan te wijzen. Samen met een onafhankelijke formateur moet die een coalitie zien te vormen met VVD, Leefbaar Dronten en ChristenUnie.

De gemeenteraad houdt morgenavond (dinsdag 10 april) om acht uur een openbare vergadering over het verslag van de informateur.

Zetelverdeling
gemeenteraad Dronten

VVD7
CDA6
Leefbaar Dronten4
ChristenUnie3
D662
SP2
GroenLinks2
PvdA1

Aanvang: dinsdag 10 april 2018 20:00